Talijanski benediktinci ne priznaju nacionalizaciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je 29. lipnja 2006. opatija Praglia, kraj Padove, podnijela tužbu protiv župe Dajla, porecko-pulske biskupije i drugih zbog, po njima, oduzimanja njihovog zemljišta, Opcinski sud u Bujama, odnosno sutkinja Margareta Vivoda odlucila je da je taj sud nenadležan u tom predmetu. Naime, kao što su to i upozoravali odvjetnici tuženika, Vivoda je kratko pojasnila da bi o vlasništvu nad oko 600 atraktivnog priobalnog zemljišta u Dajli koje je Crkva, odnosno župa Dajla od države dobila 1999., trebalo odlucivati upravno tijelo, jer je upravnim aktima to zemljište i vraceno Crkvi, pa je i pravnom laiku jasno da se takvi predmeti ne rješavaju u parnicnom postupku pred opcinskim sudom.

Kako bilo, prica oko crkvenog zemljišta u Dajli, o kojoj je svojevremeno opširno pisao Glas Istre, zanimljiva je zbog cinjenice da je u nju do grla involvirana Crkva. Dodatni zaplet je to što je u borbu za hektare atraktivnog priobalnog zemljišta krenuo "brat na brata", odnosno u ovom slucaju talijanska opatija Praglia koja je tužila župu Dajla i porecko-pulsku biskupiju zbog navodnog otudenja gotovo 600 hektara zemljišta izmedu Umaga i Novigrada.

Naime, župa Dajla je povratom nacionalizirane imovine 1999. dobila u vlasništvo teren koji su do 1947. u vlasništvu imali talijanski benediktinci. Vrlo upitan povrat imovine sadašnjem vlasniku, koji je kao vlasnicki dokaz priložio tek punomoc talijanske opatije u kojoj su utocište nakon Drugog svjetskog rata pronašli benediktinci iz samostana kraj Dajle, amenovali su tadašnji predsjednik Županijskog suda u Puli Ivan Milanovic i voditeljica Odsjeka za imovinskopravne poslove Ureda državne uprave u Bujama Nada Curcibašic, koja svojedobno našem novinaru nije omogucila uvid u spis o tom predmetu kojim je, preko noci, porecko-pulska biskupija, odnosno župa Dajla postala bogatija za stotine hektara priobalnog zemljišta.

Prethodno je, valja spomenuti, prema tvrdnjama Franca Cattunara, bivšeg potpredsjednika opcinskog vijeca Brtonigle, Opcina dogovorila s pokojnim mons. Antonom Hekom da se navedeno zemljište ostavi poljoprivrednicima na korištenje. Cattunar je za Glas Istre 2004. izjavio da je zbog tog dogovora Crkvi urbaniziran dio zemljišta u Novigradu.

OPŠIRNIJE O BORBI ZA ZEMLJIŠTE U DAJLI BOJAN ŽIŽOVIC U GLASU ISTRE OD SUBOTE

 


Podijeli: Facebook Twiter