Talijanske stranke još daleko od dogovora o vladi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sastavljanje talijanske vlade još je uvijek daleko od zaključenja, a ako se ne prevladaju političke razlike, Italija vjerojatno ide prema novim izborima, rekao je u utorak visoki dužnosnik stranke desnog centra Silvija Berlusconija.

- Ono što ja mogu reći je da su naša stajališta još uvijek međusobno vrlo udaljena i ako ostanu udaljena u idućih 48 sati, potvrdit ćemo da je jedini put povratak na izbore, rekao je novinarima tajnik stranke Narode slobode (PDL) Angelino Alfani nakon razgovora s čelnikom lijevog centra Pier Luigijem Bersanijem.

Bersani, čija je koalicija osvojila najveći dio glasova na izborima u veljači, ali nije osvojila većinu u gornjem domu parlamenta, vodi razgovore s dužnosnicima drugih stranka da bi dobio potporu za sastavljanje vlade.

Bersani, čelnik Demokratske stranke, dugogodišnjeg rivala Berlusconijevog Naroda slobode, do sada je odbacivao sugestije desnog centra za stvaranje velike koalicije. On bi danas trebao zaključiti razgovore sa strankama, a rezultate svojih konzultacija talijanskom predsjedniku Giorgiu Napolitanu vjerojatno će iznijeti u četvrtak.

Roberto Maroni, čelnik Sjeverne lige koja je u savezu s PDL-om, rekao je da neće prihvatiti još jednu tehnokratsku vladu, poput one odlazeće ekonomista Marija Montija, a što se razmatralo kao opcija ako Bersani ne osigura dovoljnu potporu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter