Talijanske jahte napunile marine u Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je krajem prošle godine najavila drasticno poskupljenje vezova za jahte i jedrilice, talijanska vlada premijera Marija Montija nedavno se odlucila na smanjenje poreznog pritiska uslijed prosvjeda vlasnika plovila i vlasnika marina.

Nove su odredbe potjerale ne samo domace, nego i strane bogataše, jer je ocito da je i za Abramovica Italija postala preskupa.

Talijanska se vlada zato odlucila na neke ustupke vlasnicima brodica: primjerice, cijena boravišne pristojbe za jedrilice se prepolovila, dok cijena za motorne brodove nije promijenjena. Uz to, talijanski je zakonodavac uvažio zahtjev jahtaša te je u izracunavanje ukupne cijene boravišne pristojbe uveo kriteriji starosti broda, jedrilice ili jahte po nacelu - što stariji brod, to niža pristojba. Uveden je 15-postotni popust za plovila starija od pet godina, 30 posto popusta za starija od 10 godina te 45 posto popusta za plovila starija od 15 godina.

Novi zakon stupit ce na snagu 1. svibnja. No, vec su poluceni negativni efekti za talijanske marine: na stotine jedrilica i jahti vec su napustile talijanske vode. Primjerice, marinu Porto San Rocco nedaleko od slovensko-talijanske granice dosad je napustilo stotinjak plovila i sada su na vezu u Sloveniji i Hrvatskoj.

- Najveca hrvatska nauticka grupacija, opatijski ACI, u dva mjeseca dobio je vec više od 400 upita za vezovima. Velik interes za godišnjim vezom iskazan je za skoro sve ACI-jeve marine, a posebno za one u Umagu, Rovinju, Puli, Cresu, Opatiji i Splitu. Do sada je u razne ACI-jeve marine i u našu upravu pristiglo oko 400 upita za godišnji vez, a realizirano ih je 35, izjavila je direktorica korporativnih komunikacija ACI-ja Gracia Krainer.

Kako sada stvari stoje u hrvatskim marinama, plovila koja imaju stranu zastavu ne placaju porez na plovilo, vec samo vinjetu i ostale naknade za vez. Stanje ce se promijeniti kad Hrvatska ude u EU.

- Grci su postavili visoko porez pa su plovila iz te zemlje, njih cetiri tisuce, otišla na vez u Španjolsku, Tursku i Crnu Goru. Hrvatska ce ulaskom u EU takoder morati staviti takav porez na plovila, što ce Hrvatsku svrstati u neatraktivne nauticke destinacije, kaže Krainer.Direktor Tehnomontove marine Veruda Sean Lisjak kaže da su s talijanskim upitima koncem prošle godine popunili sva slobodna mjesta u marini. U prva tri dana od tog zakona u marini Veruda imali su 33 upita, od cega je realizirano 20, a u obradi je još 15 zahtjeva. (E. VELAN i C. B. GALIC)


Podijeli: Facebook Twiter