Talijanske goste muči što ne mogu plaćati eurima

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Talijanski turisti, prema svemu sudeći, ponovno se u većem broju vraćaju na Jadran. U Istri su u prvih pet mjeseci zabilježili odličan, čak pomalo iznenađujući rast broja dolazaka i noćenja. Naime, ostvarili su 38 posto više noćenja, odnosno 172,6 tisuća te 39 posto više dolazaka što u konačnim brojkama znači 66,3 tisuće dolazaka. To je oko 47 tisuća noćenja više nego u istom periodu lani. Posebno su pohodili Istru u svibnju kada je zabilježen porast od 89 posto u dolascima i 78 posto u noćenjima.

Kako nam je svojedobno kazao direktor županijske Turističke zajednice Denis Ivošević, ovo je dobar signal što se tiče talijanskog tržišta, iako za ocjenu cijelog stanja treba pričekati kraj posezone. Osim toga, koliko bi nas Talijani mogli iznenaditi ili ne, pokazat će kolovoz kada tradicionalno odlaze na svoj feragosto.

Turistička agencija Aurora Viaggi iz Trsta ima iza sebe pedesetogodišnju aktivnost poslovanja sa svim zemljama bivše Jugoslavije. Direktorica agencije Divna Čuk kaže da je u prvih deset dana lipnja prodaja Hrvatske porasla je za jedan posto u odnosu na lani. No, kad se zbroje svi podaci i usporede s poslovanjem iz prethodnih godina proizlazi da agencija posluje sa sve manje turista koji putuju u Hrvatsku. Veli nam Divna Čuk da se ne radi o proturječnim podacima jer treba imati u vidu činjenicu da sve više Talijana putuje u Hrvatsku u osobnom aranžmanu, a raste broj turista koji koriste internetske usluge.

- Imam jednu ozbiljnu primjedbu glede situacije u Hrvatskoj, većina naših gostiju žali se da im javni i privatni objekti uskraćuju mogućnost plaćanja konzumacije u eurima. Vjerovali su da će se stanje nakon ulaska Hrvatske u EU izmijeniti, ali to se nije dogodilo. Vi ste, vjerojatno, jedina država u kojoj euro nije platežno sredstvo, bez mjenjačnice nema potrošnje. Ne znam zašto je to tako, ali vjerujte mi da je to veliki problem, tokom putovanja ljudi stanu negdje na putu na kavu ili ručak i ne mogu platiti račun eurima te su jako ogorčeni, veli Čuk. (E. VELAN i B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter