Talijanska vlada objavila plan za spas Pompeja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talijanska vlada je prošloga tjedna u Napulju objavila plan spašavanja Pompeja, jednog od najvrijednijih povijesnih baština svijeta u kojem je posljednjih godina došlo do urušavanja nekoliko važnih objekata.

Prethodna, Berlusconijeva, vlada nakon djelomicnog i potpunog urušavanja nekoliko kuca grada zatrpanog u erupciji vulkana 79. godine našla se na udaru kritika zbog nebrige i zanemarivanja toga jedinstvenog arheološkog nalazišta koje godišnje posjeti više od dva milijuna turista.

Talijanski premijer Mario Monti je prošloga tjedna predstavio plan "Veliki projekt Pompeji" koji predvida ulaganje u suradnji s Europskom komisijom od 105 milijuna eura i rok realizacije do kraja 2015. godine. Talijanski dužnosnici predstavili su i poseban protokol koji treba onemoguciti uplitanje organiziranog kriminala, posebice lokalne mafijaške organizacije Cammore, koja se tradicionalno nastoji ukljucivati u javne infrastrukturne projekte toga dijela Italije.

Pompeji se prostiru na 66 hektara u predgradu Napulja, a UNESCO je stari rimski grad stavio pod svoju zaštitu i proglasio dijelom svjetske baštine. Grad je zatrpan u erupciji prije gotovo 2.000 godina te su objekti zahvaljujuci tome što nisu bili izloženi zraku i vlazi ostali gotovo netaknuti.

Iskapanjem su se, medutim, izloženi vremenskim i ljudskim utjecajima što je dovelo do njihovog ubrzanog propadanja. U studenom 2010. godine se, primjerice, vjerojatno uslijed obilnih kiša urušila poznata "Kuca gladijatora", a nedugo zatim i zid takozvane "Kuce moralista".

Konzervatori i organizacije za zaštitu povijesne baštine još od sredine devedesetih godina upozoravaju na žurnu potrebu vecih ulaganja u ocuvanje grada a po nekim procjenama za potpunu restauraciju i zaštitu Pompeja bilo bi potrebno uložiti oko 250 milijuna eura. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter