Talijanska unija podupire Ivana Jakovčića

Talijanska Unija poduprijet će na europskim parlamentarnim izborima Ivana Jakovčića (N. LAZAREVIĆ)
Talijanska Unija poduprijet će na europskim parlamentarnim izborima Ivana Jakovčića (N. LAZAREVIĆ)

- Talijanska nacionalna zajednica podržat će kandidaturu Ivana Jakovčića na nedjeljnim izborima za Europski parlament rekao je to na konferenciji za novinare u pulskoj Zajednici Talijana predsjednik Talijanske unije i saborski zastupnik Furio Radin.

- S obzirom na sve što je Ivan Jakovčić, još od početka 90-ih godina činio i još uvijek čini za Talijane u Istri i izvan nje, to je bio logičan slijed. Ova suradnja traje punih 25 godina, a Ivan Jakovčić je uistinu učinio mnogo za sve Talijane u Istri, Rijeci i Dalmaciji, ali i za sve nacionalne manjine te je njegov doprinos u području zaštite i promocije ljudskih i manjinskih prava neprocjenjiv.

Nino Jakovčić je učinio jako puno za talijansku nacionalnu zajednicu u Hrvatskoj, a posebno kada je u pitanju bio statut Istarske županije te suživot, multikulturalnost i istarska convivenza. Zbog svega toga, vjerujem da će pripadnici Talijanske nacionalne zajednice poduprijeti Ivana Jakovčića i zaokružiti redni broj 4 na listi Kukuriku koalicije, zaključio je Radin.

IDS-ov kandidat izborima za Europski parlament Ivan Jakovčić je najprije izrazio zadovoljstvo i ponos što su Istrani i ovaj put pokazali solidarnost u prikupljanju pomoći za poplavljena područja.

- Danas je jedinstvo potrebnije no ikad, i pozivam na solidarnost u prevladavanju posljedica strašne tragedije u Slavoniji, BIH i Srbiji. Istarski župan je također spreman pomoći, što me posebno veseli. Zahvaljujem se na podršci Talijanske nacionalne zajednice što za mene predstavlja veliku čast i obavezu. Usto, uživam potporu svih manjina u Hrvatskoj, a u europskom parlamentu ću se nastaviti zalagati za jednakost svih građana.

Mislim da je vrlo važno da građani znaju što će izabrani zastupnici raditi u Europskom parlamentu. No, u EU-parlament će doći ljudi iz Hrvatske koji su skloni ksenofobiji, nacionalizmu i drugim vrstama netrpeljivosti. Morat ćemo voditi ozbiljnu bitku protiv ksenofobne desnice koja će biti prisutna u Bruxellesu i Strasbourgu, zaključio je Jakovčić.

Predsjednik IDS-a Boris Miletić se nadovezao na Jakovčićeve riječi kazavši da su pred nama važni izbori.

- Osim što jedan veliki dio zakonske regulative treba biti u skladu sa europskim zakonima i propisima, važno je kakvu će poruku naša država poslati Europi. Bitno je također tko će nas sutra zastupati u Europskom parlamentu. Ove izbore posebno vidim kao jednu veliku šansu za Istru i siguran sam da bi Ivan Jakovčić znao odlično zastupati interese svih naših građana, ali i naše regije, rekao je Miletić.

Crnogorci i antifašisti također podržavaju Jakovčića

Zajednica Crnogoraca i prijatelja Crne Gore u Istarskoj županiji te novigradski Društvo Josip Broz Tito i Udruga boraca i antifašista podržat će na nadolazećim europskim izborima IDS-ovog kandidata Ivana Jakovčića i koalicijsku listu SDP-HNS-IDS-HSU. Predsjednik spomenutih udruga Božidar Caković pozvao je Crnogorce i članove da izađu na izbore u što većem broju i zaokruže Jakovčićevo ime.

- Istra ima prigodu izabrati najboljeg predstavnika za Europski parlament, koji će znati zastupati interese i potrebe svih njenih građana, bez obzira na nacionalnost i vjersku pripadnost. Jakovčić ima dugogodišnje iskustvo u međunarodnoj suradnji i ostvarenju brojnih europskih programa.

Bio je prvi hrvatski ministar za europske integracije, dugogodišnji istarski župan i predsjednik IDS-a, saborski zastupnik i predsjednik Jadranske euroregije. Smatramo da će kao iskusni političar uspješno predstavljati Istru i Hrvatsku u Europskom parlamentu, a posebno po pitanjima gospodarstva, turizma i kulture te da će znati doprinijeti dostupnosti europskih fondova za hrvatske građane i udruge, kao i za sve nacionalne manjine, poručio je Caković.

Istaknuo je da se Jakovčić konstantno zalagao za suživot i multikulturalnost u Istri, bez diskriminacija te da je puno učinio za položaj i prava crnogorske nacionalne manjine u Istri.

"Uvijek je podržavao i antifašiste, preživjele borce i logoraše iz NOB-a, kao i istarsku zajednicu društava Josip Broz Tito te je značajno pridonio da se antifašizam u našoj županiji održi na visokoj razini, za razliku od nekih drugih dijelova Hrvatske, napomenuo je Caković. (C. B. GALIĆ; K. FLEGAR)

 


Podijeli: Facebook Twiter