Talijanska unija podržava Flega za župana

Talijanska unija podupire Valtera Flegu (M. MIJOŠEK)
Talijanska unija podupire Valtera Flegu (M. MIJOŠEK)

Predstavnici Talijanske unije potpisali su u Puli zajedničku izjavu o suradnji s IDS-om i time službeno potvrdili suradnju na predstojećim lokalnim izborima, nakon čega će u ožujku na Skupštini Talijanske unije potpisati i konačni sporazum o suradnji. Time je Talijanska unija logično podržala IDS-ovog i HNS-ovog kandidata za župana Valtera Flega, pozvavši pritom pripadnike talijanske nacionalne zajednice da na predstojećim izborima glasaju za IDS-ove kandidate.

Po riječima predsjednika Talijanske unije Furia Radina ovo je logičan nastavak tradicionalne suradnje između njih i IDS-a, podsjetivši da je Sporazum potpisan na temelju nedavno usvojene Deklaracije Talijanske unije na kojoj je definirano s kojim će kandidatima unija surađivati, a s kojima, zbog kontroverznih stavova, to neće učiniti.

- Poštujući provedbu Sporazuma o zaštiti manjina između Hrvatske i Italije iz 1996. godine te postignutom dogovoru o izmjeni županijskog te gradskih i općinskih statuta koji priznaju dvojezičnost u duhu novog izbornog zakona, smatramo da su stvoreni uvjeti za preporuku našim članovima da podrže IDS-ove kandidate, poručio je Radin.

Dvojezičnost i multikulturalnost u Istri nemaju alternativu, kazao je potom kandidat za župana Valter Flego, rekavši da je zbog ove suradnje zadovoljan i kao čovjek i kao kandidat. Naglasio je da mu ovaj savez pruža dodatnu snagu te da je siguran da će se zajedništvo s Talijanskom unijom u budućnosti nastaviti, osobito nakon što Hrvatska uđe u Europsku uniju.

- To je bitno jer ćemo uskoro živjeti u velikoj europskoj obitelji, a mostovi koje smo svih ovih godina gradili, još će se čvršće povezati, rekao je Flego.

Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić kazao je da suradnja s Talijanskom unijom prisutna od prvih lokalnih i regionalnih izbora, podsjetivši da je IDS na svojim listama 1993. godine uvijek i svugdje imao uključene pripadnike talijanske nacionalne zajednice. Naglasio je da su upravo Talijanska unija i IDS dvije društvene snage Istre koje su se izborile za dvojezičnost kroz statut Istarske županije.

- To je bila duga pravna bitka koja je završila na Ustavnom sudu i pokazala je zajedništvo između vodstva IDS-a i Talijanske unije još 90-tih godina. Ovaj današnji sporazum na tragu je svih trenutaka kojih je bilo na tisuće, a koji su nas spojili u zajedničku društvenu ulogu koju svako na svoj način ostvaruje, kazao je Jakovčić, dodavši da su multikulturalost i dvojezičnost Istre svjetionik za Hrvatsku.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić je nakon potpisivanja izjavio da je sretan što živi u slobodnoj Puli zaključivši da je siguran da Istra i Pula po pitanju tolerancije i suživota mnogima mogu biti svijetli primjer.

Na konferenciji za novinare nije bilo riječi o kandidatima iz redova Talijanske unije, a koji će se kandidirati za zamjenike župana i pulskog gradonačelnika, a na pitanje može li ipak otkriti o kojim se kandidatima radi, Furio Radin kratko je rekao" imena će doći na kraju". (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter