Talijanska unija osudila Kajinovu izjavu

Maurizio Tremul (arhiva)
Maurizio Tremul (arhiva)

Predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije Maurizio Tremul osudio je u današnjem priopćenju za javnost izjavu kandidata za istarskog župana Damira Kajina, koji je predsjednika Talijanske unije Furija Radina "usporedio s Mussolinijem" i "Talijane praktički proglasio ponovno fašistima".

U ime Talijanske unije izrazio je punu solidarnost s njezinim predsjednikom i saborskim zastupnikom Radinom koji je, kako je rekao, "postao predmetom nespretnih pokušaja klevete".

"Dovoljno je bilo nekoliko riječi njegovih jezičnih vještina da bi saborski zastupnik Damir Kajin evocirao duh diktatora Mussolinija, koji je tako postavljen uz bok talijanske nacionalne zajednice", ističe Tremul u priopćenju i dodaje da je mislio da "era diktatora Tita, odgovornog za egzodus Talijana nakon Drugoga svjetskog rata, pripada konačno prošlosti".

Vrijednosti demokracije i suživota, kako je istaknuo Tremul, "prožimaju našu kulturu, naš identitet i na to se oslanja institucionalno djelovanje Talijanske unije".

"Zahvalni smo svima koji su pridonijeli i pridonose ostvarivanju prava talijanske nacionalne zajednice, pa i Damiru Kajinu, za sve što su učinili na tom pitanju proteklih godina", poručio je Tremul.

Dodao je da upravo zato od Kajina očekuje ispriku zbog teških napada na sve Talijane u Istri. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter