Talijanska unija: Ispite polagati u dva dana

Talijanska srednja škola u Puli (E. S.)
Talijanska srednja škola u Puli (E. S.)

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja neće promijeniti datum pisanja testa iz materinjeg jezika nacionalnih manjina zbog čega će se on održati istog dana kada i test iz hrvatskog jezika, a učenici ovih škola jedini u državi morat će polagati dva obavezna ispita jedan za drugim. Barem tako izgleda prema odgovoru koji smo dobili iz NCVVO-a gdje očito ne vide ništa sporno što su zbog promjene termina održavanja testa iz hrvatskog jezika odgodili izborni ispit iz grčkog jezika, ali ne i test iz materinjeg jezika o kojem, kao obaveznom predmetu, ovisi prolaznost na maturi učenika škola nacionalnih manjina.

- Činjenica je da se istoga dana pišu testovi iz materinskih jezika nacionalnih manjina i hrvatskoga jezika te da smo za novi rok drugoga dijela ispita iz hrvatskoga jezika odredili rok koji je predviđen za grčki jezik. Nismo mijenjali rok za materinske jezike radi kontinuiteta u provedbi, jer se prvi dio ispita esej iz materinskih jezika piše 29. svibnja i ocjenjivanja ispita koje ne možemo mijenjati. Pravilnikom o polaganju državne mature propisano je da se u istome danu mogu polagati dva ispita, odgovorila je v.d. ravnateljica NCVVO-a Alenka Buntić Rogić.

Ovim odgovorom nije zadovoljno oko 300 učenika koji sutra ujutro u 9 sati moraju pisati test iz svojeg materinjeg jezika: talijanskog, srpskog, mađarskog ili češkog, a zatim u 14 drugi test iz hrvatskog jezika. Talijanska je unija reagirala te su jučer pismeno zatražili od nadležnih institucija da učenicima omoguće polaganje ovih ispita u različitim danima.

- Ovo je zasigurno nepravda i ne smijemo zaboraviti da učenicima od ovih ispita ovise upisi na fakultet, kazao je predsjednik Talijanske unije i saborski zastupnik Furio Radin.

Prethodno su već škole nacionalnih manjina poslale NCVVO-u zahtjev za odgodom termina pisanja testa iz materinjeg jezika, ali dobile su odbijenicu. (Maša JERIN)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter