Talijanska unija gradi vrtic u Babicima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talijanska unija i Grad Umag potpisali su pismo namjere kojim su se obavezali investirati 7,5 milijuna kuna u adaptaciju centralnog djecjeg vrtica u Umagu. Celnici Unije Furio Radin i Maurizio Tremul uzeli su još jednom kemijske olovke u ruke pa su potpisali i ugovor s izvodacem radova, tvrtkom GIP iz Karojbe, u vrijednosti od 1,4 milijuna kuna za gradnju novog vrtica u Babicima, što u cijelosti financira Talijanska unija. Svecanom dogadaju prekjucer je prisustvovao i generalni konzul Italije u Rijeci Renato Cianfarani.

Kako je pojasnio gradonacelnik Vili Bassanese, Grad je osigurao zemljište za tu nadogradnju, prikljucke na komunalnu infrastrukturu, cjelokupnu plansku i ostalu potrebnu dokumentaciju u vrijednosti od oko 210 tisuca kuna, a uložit ce još 2,3 milijuna kuna u opremu i namještaj za unutarnje i vanjsko uredenje objekta.

Nakon što se sve završi, Grad ce se pobrinuti i za place novozaposlenih te troškove za redovan rad. Unija, odnosno država Italija, uložit ce preostala 5,2 milijuna kuna, ali kada im to financijska situacija bude omogucavala. Unija ce kasnije ukljuciti taj novi talijanski odjel u sustav svojih ustanova zbog ostvarivanja prava na doznaku novcanih i drugih donacija od talijanskog ministarstva vanjskih poslova s ciljem nabavke didaktickih sredstava, knjiga i drugog materijala potrebnog za rad djece i odgajatelja.

Bit ce to iskorak u kvaliteti predškolskog odgoja na ovim prostorima, smatra sindako, cemu valja dodati i novi vrtic u Babicima, u cijem ce radu Grad takoder sudjelovati, i to s troškovima odgajatelja, didaktickog materijala i ostalih izdataka.

Predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije Tremul rekao je da je za proširenje centralnog vrtica vec spremna dokumentacija te da bi se s radovima moglo poceti sutra. No, nažalost, sredstava nema zbog loše ekonomske situacije pa ce se u investiciju krenuti kada se novac prikupi.

"Ovaj je projekt Unija stavila na svoju listu prioriteta, a pismom namjere definiran je zajednicki interes", istaknuo je Tremul. Dodao je da ce gradnja u Babicima uskoro startati, a na taj talijanski podrucni vrtic, koji ce pohadati 30-ak mališana, tamošnji žitelji cekaju vec jako dugo. Prije nekoliko godina Talijanska unija je kupila zgradu i cijeli gradevinski dio sama financira, u što nije ukljuceno opremanje u kasnijoj fazi.

Radin je napomenuo da Umaština spada u tri najvece zajednice Talijana, za koju se uvijek cini premalo. Posebno mu je drago što u talijanske vrtice djecu upisuju i roditelji drugih nacionalnosti i manjina pa su ove dvije investicije za Talijane u Hrvatskoj, ali ne samo za njih, izuzetno važne. Svoje veliko zadovoljstvo izrazio je i konzul, koji smatra da ce to biti bogatstvo za cjelokupnu zajednicu.

- Italija u ovim teškim kriznim vremenima ima sve manje sredstava, ali svejedno pridaje pozornost svojim gradanima i njihovim potrebama i u inozemstvu, rekao je konzul.

Od oko 15 tisuca stanovnika na Umaštini njih 20 posto pripadnici su talijanske nacionalne manjine. Grad, osim što je osigurao prostore za rad deset odgojnih skupina na talijanskom jeziku u centralnom i nekoliko podrucnih vrtica, u cijelosti snosi sve troškove zaposlenih, materijalne i ostale izdatke. Do sada od Talijanske unije nije tražio nikakvu pomoc za izgradnju objekata i redovan rad ustanova na talijanskom jeziku. S obzirom na to da je broj novorodenih u stalnom porastu zadnjih nekoliko godina, a s time sve je veci interes pripadnika talijanske manjine za upisom djece u talijanski vrtic, namece se potreba za dodatnim prostorom.

Dogradnjom centralnog vrtica osigurat ce se prostor za nove tri jaslicke skupine, polivalentna dvorana, zbornica za odgojitelje te tri prostorije za rad kucnih majstora, medicinske sestre i za pranje i sušenje rublja, piše u pismu namjere. (Tanja KOCIJANCIC)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter