Talijanska policija u akciji protiv krijumčara zlatom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talijanska financijska policija u četvrtak je objavila da je zaplijenila imovinu u vrijednosti od 163 milijuna eura, uglavnom na bankovnim računima, u okviru istrage nad 118 osoba zbog nezakonite trgovine zlatom i srebrom, izvijestili su talijanski mediji u četvrtak.

Policija je u priopćenju navela da je "zaplijenila više od 500 bankovnih računa kako bi blokirala financijska sredstva glavnih optuženika, u vrijednosti od 163 milijuna eura, što je vrijednost poslova koje je ostvarila ta organizirana kriminalna skupina od početka 2012. godine".

Po policiji kriminalna organizacija je imala piramidalnu strukturu s vrhom u Švicarskoj i operativne podružnice koje su radile u talijanskim gradovima Arezzu, Marcianeseu i Casertanu a samo u posljednjoj godini su trgovali s 4.500 kilograma zlata i 11.000 kg srebra.

Podružnice organizacije u Italiji su zlato prikupljale preko mreže posrednika koji su pak poslovali s mrežom otkupljivača zlata i zlatara. Sva trgovina zlatom i srebrom odvijala se na crno mimo službenih puteva i izravnom razmjenom gotovine za zlato.

Organizacija je u Švicarsku vraćala zlatne poluge u vozilima prilagođenim za krijumačarenje. Dio zlata koje je organizacija otkupljivala je poticao od krađa i provala. Protiv upletenih podignuta je optužnica za udruživanje u zločinačku organizaciju, pranje novca, ilegalnu trgovinu zlatom i poreznu prijevaru.

U akciji pod kodnim imenom "Fort Knox" policija je zaplijenila i villu u okolici Arezza, u Toskani, koja je bila operativna baza organizacije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter