Talijanska policija u akciji "Croazia"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Operativnu akciju «Croazia» proveli su pripadnici talijanske financijske policije, a u njoj je, medu ostalim, otkriveno da je osumnjiceni napuljski poduzetnik na crno zapošljavao razvojacene hrvatske branitelje.

Zbog toga je akcija i dobila naziv «Croazia», a kako je priopceno, do sada je utvrdeno da je ilegalno - bez placanja poreza i doprinosa - zaposleno 138 bivših boraca iz zemalja bivše Jugoslavije koji su sudjelovali u ratovima s pocetka 90-ih.

"Ova zlocinacka organizacija ustrojena je u regiji Campania", potvrdeno nam je iz financijske policije u Formiji, ciji su pripadnici posljednjih godinu dana istraživali mutne poslove vlasnika tvrtke, koji je na kraju i uhicen. Uz njega su prijavljene još cetiri osobe, a blokirana su i sredstva na sedam bankovnih racuna.

Preko njih je prošlo 12 milijuna eura transakcija za nepostojece poslove. Utvrdeno je da tvrtka nije platila dva i pol milijuna kuna PDV-a, a na kraju posljednje poslovne godine nisu uspjeli podnijeti poreznu prijavu jer su prikazali manjak od 400.000 eura.

Istražitelji su otkrili da su utajom poreza i neplacanjem doprinosa na oko tri milijuna eura na crno isplacenih placa uhiceni poduzetnik i njegovi suradnici zaradili milijune eura. Tim novcem kupovali su raznu luksuznu robu.

Osim što su im zaplijenjeni racuni, oduzeto im je i više automobila - «ford kuga», «mercedes 270» i «smart» te motori «suzuki» i «BMW». Utvrdeno je da je «prljavim» novcem kupljeno i 200.000 eura vrijedno plovilo koje je bilo registrirano na off shore tvrtku.

Prema dokumentaciji što ju je financijska policija pronašla, tvrtka uhicenog bila je registrirana za proizvodnju i trgovinu industrijskim strojevima. No, zapravo joj je glavni biznis bilo posredovanje u nezakonitom zapošljavanju bez placanja ikakvih davanja državi i upisa radnog staža.


Podijeli: Facebook Twiter