Talijanska mirovina ne stiže više samo čekom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Umirovljenici koji primaju talijansku mirovinu odnedavno mogu, ukoliko to žele, svoju penziju primati direktno na bankovni račun umjesto putem čeka.

Dovoljno je da samo dostave u talijanski patronat INCA CGIL potvrdu o otvorenom deviznom računu, a koju izdaje banka. Ovu će potvrdu s potrebnim podacima patronat zatim poslati u talijanski mirovinski fond INPS i u roku par mjeseci umirovljenicima će iznos penzije prestati stizati čekom. Umjesto toga će im sredstva biti položena u banku svakog drugog dana u mjesecu za mirovinu za taj mjesec.

- Iznos koji je predviđen za isplatu iz talijanskog mirovinskog fonda u cijelosti će se uplatiti na devizni račun korisnika mirovine. Ova je nova procedura umnogome jednostavnija jer umirovljenici više neće morati čekati u redovima u banci samo da bi položili ček, a što je predstavljao veliki problem starijim i nemoćnim osobama, kaže Vladimir Buršić savjetnik u pulskom patronatu INCA i županijski povjerenik Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Napominje da je riječ o mogućnosti, odnosno da umirovljenici i dalje mogu primati mirovinu kao i dosada, čekajući da poštar donese ček. Inače, u Hrvatskoj je oko 5.000 korisnika talijanske mirovine, a od toga u Istri živi više od polovice. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter