Talijanska književnost Istre i Rijeke, pogled izvana

Silvio Forza, Christian Eccher i Elis Deghenghi (B. V.)
Silvio Forza, Christian Eccher i Elis Deghenghi (B. V.)

Knjiga "La letteratura degli Italiani d'Istria e di Fiume dal 1945. ad oggi" ("Književnost Talijana Istre i Rijeke od 1945. do danas") Christiana Ecchera predstavljena je danas na pulskom Sveučilištu Jurja Dobrile. O knjizi su osim autora govorili i Silvio Forza iz izdavačke kuće Edit te Elis Deghenghi, profesorica talijanske književnosti na Odjelu za studij na talijanskom jeziku pulskog Sveučilišta.

Ona je na početku svog izlaganja usporedila Eccherovu knjigu s onom puno obimnijom Nelide Milani i Roberta Dobrana "Le parole rimaste" i ustvrdila da obje knjige postoje u savršenoj harmoniji interesa.

- Ova druga je grupni rad dok je Eccherova knjiga samostalni rad - bave istom temom no iz dva različita gledišta. Radi se o pogledu izvana u kojem se autor suočava sa stvarnošću s kojom nema direktnih veza što znači da joj je mogao pristupiti objektivnije i bez autoreferencijalnosti. U njoj autor progovara o Istri kao o multietničkom laboratoriju koji je Italiji potpuno nepoznat. Eccher istražuje radove tri generacije talijanskih pisaca iz Istre i Kvarnera i daje kratak povijesni presjek, kazala je Deghenghi.

Sam autor kazao je da se za tu knjigu, a prije nje za doktorat, odlučio zahvaljujući Predragu Matvejeviću koji ga je odmah poslao kod Ugussija kod kojeg je njegov rad na tu temu počeo.

- Književnost Talijana Istre i Rijeke je u mnogo čemu inovativna i bavi se aktualnom problematikom. Radi se o pokušaju dijaloga, shvaćanju razloga druge strane - s onima s kojima se ulazi u sukob, kazao je Eccher.

Silvio Forza je napomenuo da je do sada zaista nedostajao pogled izvana na taj kompleksan i zanimljiv fenomen Talijana koji pišu na talijanskom jeziku u Istri i Kvarneru. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter