Talijanska grupacija kupila Cimos

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Konačno je završen postupak prodaje slovenskog proizvođača automobilskih dijelova Cimosa d.d. - Automobilske industrije Kopar tvrtki TCH koja je dio talijanskog poslovnog sustava Palladio Holding Group sa sjedištem u Vicenzi. Posao je uspješno zaključen danas, nakon što su ispunjeni svi uvjeti iz kupoprodajnog ugovora potpisanog još 14. listopada prošle godine.

Novi vlasnik je za Cimos platio 100.000 eura, a za taj simbolični iznos preuzeo je 92 posto državnog udjela u Cimosu, ali i njegove financijske obaveze prema bankama koje se procjenjuju na oko 110 milijuna eura. Već je obavljen i prijenos dionica te upis vlasničkih udjela dok je za potrebe dokapitalizacije Cimosa na fiducijarni račun novi vlasnik uplatio 18,3 milijuna eura svježeg kapitala, što će djelomično biti usmjereno u modernizaciju proizvodnje, a dio biletarelnim bankama.

Veći dio preostalih obaveza prema bankama, tvrtka TCH će riješiti do kraja svibnja kada će Cimosu osigurati likvidnost u visini od 15 milijuna eura, obznanjeno je na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u prostorima uprave Cimosa Kopar na kojoj su novinari najviše pitanja postavili predsjedniku upravnog odbora TCH- a Ginu Bertiu. Predstavnike brojnih slovenskih medija najviše je zanimao ishod Cimosovog restrukturiranja s obzirom novi vlasnik namjerava smanjiti broj radnika. U cijeloj grupaciji sada ih je približno oko 4000, od toga tisuću u Cimosovim pogonima u Istri; Buzetu, Roču i Labinu. Gino Berti nije iznosio nikakve brojke, potvrdio je tek da će se pridržavati sindikalnog zahtjeva da se prilikom otpuštanja isplate veće otpremnine od zakonom predviđenih.

- Transakcija je zahtijevala izuzetan angažman i ne bi je bilo moguće dovršiti bez tijesne suradnje svih sudionika. Posebno bi se zahvalio ministrima Zdravku Počivalšku i Goranu Mariću koji su uložili puno truda u rješavanje dugogodišnjeg spora oko Cimosovog dugovanja Hrvatskoj koji je trajao dva desetljeća i predstavljao veliku prepreku finalizaciji kupoprodajnog sporazuma. Već su počeli razgovori s ključnim kupcima koji su ujedno i dugogodišnji partneri TCH-a. Predstoje nam veliki izazovi stoga nije za očekivati da će rezultati reorganizacije grupacije biti vidljivi odmah. TCH je ponosan da je postao Cimosov strateški partner te je odlučan u namjeri da Cimos uspješno sanira u razumnom roku, a za dosizanje toga cilja već ove godine uložit ćemo 35 milijuna eura, a u narednih tri godine još 50 milijuna eura u racionalizaciju i konsolidaciju industrijske baze Cimosa, rekao je Berti koji je danas imenovan za predsjednika uprave Cimosa dok je dosadašnji predsjednik Gerd Rosendahl sada članom uprave. U upravi su još dva nova člana, Talijana. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter