Talijanima i Nijemcima Istra omiljeno odredište za kratak blagdanski odmor

Lijepo vrijeme za Uskrs mnoge izmamilo na ulice Poreča (M. MIJOŠEK)
Lijepo vrijeme za Uskrs mnoge izmamilo na ulice Poreča (M. MIJOŠEK)

Prema prvim neslužbenim i neverificiranim podacima iz sustava prijave i odjave gostiju eVisitor u Istri je proteklog uskršnjeg vikenda zabilježeno 21.670 dolazaka i 72.782 noćenja. To je, kaže direktor Turističke zajednice Istre Denis Ivošević, četiri posto više dolazaka i 10 posto više noćenja, iako se podaci još uvijek moraju ažurirati i dopuniti. Naime, novi sustav za prijavu i odjavu turista još se uvijek nije u potpunosti uhodao, pa se podaci moraju provjeravati s "terenom". Prema podacima iz Hrvatske turističke zajednice u cijeloj je državi proteklog vikenda ostvareno 65.375 dolazaka i 190.953 noćenja, od čega je 32.704 stranih noćenja.

Domaći na petom mjestu

Najviše je tako za uskršnjeg vikenda u Istri bilo Nijemaca koji su imali 4.600 dolazaka i 21.830 noćenja. Na drugom su mjestu talijanski gosti sa 6.940 dolazaka i 17.562 noćenja, na trećem Austrijanci s 2.126 dolazaka i 9.850 noćenja, četvrtom Slovenci s 3.111 dolazaka i 7.500 noćenja, a na petom domaći gosti s 2.137 dolazaka i 6.300 noćenja.

- Zbog ranijeg Uskrsa kampovi su bili nešto lošije popunjeni nego lani, a mnogi niti nisu otvorili vrata. Većina prometa ostvarena je u velikim hotelima i apartmanskim naseljima, negdje oko 17.800 dolazaka, kazao je Ivošević.

Iako su lani u svojim objektima imali nešto više gostiju u periodu Uskrsa, u pulskom Arenaturistu nisu zbog toga nezadovoljni.

- Lani smo u tjednu uoči Uskrsa i za sam Uskrs imali 15,5 tisuća noćenja, a kako ove godine je to tjedan dana ranije imali smo 13 tisuća noćenja. To je 15 posto manje, ali je sukladno našim očekivanjima, možda čak  nešto bolje. Najmanji pad imamo u hotelima i naseljima, a nešto je veća razlika kada su u pitanju mobilne kućice. Ako gledamo buking za sezonu, on je u ovom trenutku na dan kao lani nešto bolji, ali zadnjih je dana nešto usporeniji nego lani. Glavni razlog su blagdani, ali i nedavni teroristički napadi, tvrdi direktorica prodaje i marketinga u Arenaturistu Manuela Kraljević. Dodaje i da zasad u svom bukingu ove godine ne primjećuju razdoblje slabijeg punjenja. 

Službenim početkom sezone zadovoljni su privatni iznajmljivači jer je Uskrs svojevrsna najava za ostatak turističke godine. Ipak, tek manji je dio njih za vikend bio popunjen jer se najveću navalu ipak očekuju u srpnju i kolovozu.

Zadovoljni privatni iznajmljivači

- Koliko sam čuo od drugih, ovo je bio dobar produženi turistički vikend bez obzira na kišu. Restorateri su rekli da su bili dobro popunjeni što je dobar indikator za sezonu. Ujedno, u Istri je ovog vikenda bilo puno događanja. U Gračišću je bila velika smotra vina, svaki grad je imao neki svoj festival, kazao je predsjednik sekcije obiteljskog turizma opri Hrvatskoj gospodarskoj komori Županijskoj komori Pula Miroslav Pretula iz Umaga. On je osobno u svojim smještajnim kapacitetima imao goste iz Italije i Slovenije, a kaže da veći buking za privatan smještaj počinje nakon Uskrsa.

-  Buking uvijek kreće s hotelskim smještajem. Kada se oni djelomično napune, onda se kreće kod nas. Čini mi se da su rezervacije počele dolaziti i ne vidim razloga ova sezona ne bi bila kao i lanjska. Što se tiče predsezone, sada se u travnju očekuju biciklističke utrke pa će i one donijeti dio gostiju. A last minute prodaja kreće u svibnju, kazao je Pretula.  

Za Uskrs već tradicionalno u Istru dolaze na produženi vikend  i Talijani. Ove će ih godine, tvrdi Branko Curić iz predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Milanu, biti više nego lani, kada govorimo o cijeloj godini.

- Prije samog Uskrsa imali smo velik i dobar interes Talijana za Hrvatsku. Očekujem da će brojke biti slične onima za lanjski Uskrs kada govorimo o dolasku Talijana. Optimisti smo i u pogledu nastavka godine jer postoji veći interes za Hrvatsku i zbilja će se nastaviti oporavak tog tržišta u ovoj godini. Moramo uzeti u obzir da je u zadnjem tromjesečju u Italiji porastao BDP za jedan posto, a da se nezaposlenost smanjila za dva posto. Možda to nisu velike brojke, ali su temelj za povećanje broja putovanja, tvrdi Curić. Navodi da veliku ulogu ove godine kod Talijana igra i sigurnost.

Istraživanja udruge talijanskih hotelijera za Uskrs  pokazuje da će 78 posto Talijana ostati u Italiji. Osnovne strahove Talijani imaju vezano za terorizam i migrante, pa će Hrvatskoj najveća konkurencija biti sama Italija, odnosno regije Toskana, Apulija i Sardinija, zaključio je Curić.

Ivičić: Rezultati na razini lanjskih

- Obzirom da je ove godine Uskrs bio značajno ranije nego u 2015. godini, izrazito smo zadovoljni ostvarenim turističkim rezultatima, koji su na razini lanjskih. Vjerujemo da su to dobri pokazatelji kako će i predsezona također polučiti odlične rezultate turističkog prometa, a očekujemo da će iste pratiti i financijski pokazatelji, odnosno prihodi od turizma, kaže Ratomir Ivičić, direktor HTZ-a. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter