Talijani žele legalizaciju prostitucije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Po grubim procjenama u Italiji trenutno radi oko 70 tisuća prostitutki, koje mogu računati na tržište od oko devet milijuna Talijana koliko ih se redovito koristi seksualnim uslugama, i time ostvaruju godišnji promet od oko 20 milijardi eura.

Giovanni Azzolini, gradonačelnik malog mjesta Mogliano Veneto, smještenog u regiji Veneto, u srpnju ove godine pokrenuo je inicijativu prikupljanja potpisa građana u cilju raspisivanja referenduma kojim bi se potaknulo ukidanje zakona iz veljače 1958. kojim su u Italiji zatvorene javne kuće.

Nakon samo mjesec dana inicijativa je prerasla u pravi pokret pa izgleda da će do 30. rujna ove godine promotori referenduma uspjeti prikupiti potrebnih 500 tisuća potpisa kojim bi se pokrenuo referendum.

Već je šezdesetak gradonačelnika iz cijele Italije podržalo inicijativu kolege iz Veneta, uvjereni da je legalizacija prostitucije odnosno pretvaranje javnih kuća u prava poduzeća, sa svim popratnim poreznim obvezama, pravi put prema čišćenju talijanskih ulica, trgova i parkova.

Naravno, dodatni su im motiv i značajna sredstva koja bi se tako slijevala u gradske proračune. Giovanni Azzolini objašnjava da bi općine s prihodima od javnih kuća mogle skupiti novac koji se sad prikuplja spornim porezom na kuće, poznatim IMU-om.

Inače, prostitucija se u Europskoj uniji ne tretira svugdje jednako. Najstariji zanat na svijetu sasvim je legalan u sedam država EU-a. Pružanje seksualnih usluga u posebnim ustanovama (bordelima) ili pak priručnim garažama, kao što su one što ih je za potrebe prostitutki nedavno otvorila Švicarska, postalo je privredna djelatnost koja se javno kontrolira i oporezuje i u Njemačkoj, Austriji, Nizozemskoj, Grčkoj i Mađarskoj te Turskoj. (E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter