Talijani ulovili kapitalca od 120,9 kilograma


I drugi dan trećeg porečkog game fishing turnira sudionici su imali izuzetno teške vremenske uvjete na moru. Prema pučini su se ujutro zaputile 54 brodice, od ukupno 67 prijavljenih, s 300-tinjak ribiča iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Austrije, Norveške, Rusije i drugih europskih zemalja. "Razvaljuje nas, valovi su visoki dva, dva i pol metra, a uz sve to puše čas jako jugo, pa grbin", javio je s mora glavni organizator i predsjednik Športsko ribolovnog kluba Big Game 4 Tuna Franko Čerina

Svemu unatoč, natjecatelji su i danas vrlo uspješni što se ulova tiče: bilo je više desetaka "akcija" i "ugriza", a ulovljeno je njih 20. Na kopno je pak dovezeno samo deset komada, dok su ostale žive puštene s obzirom na odobrenu kvotu i takozvani catch&release princip natjecanja kojim se ostvaruje i znatno veći broj bodova. U četvrtak, prvoga dana natjecanja, nakon osam sati "valjanja" po izuzetno nemirnom moru, na kopno je izvučeno više tuna od kojih je najveća na vaganju na rivi bila ona od 120,9 kilograma, duga 191 centimetar, koju je ulovila talijanska družina  "Fish 42" iz Trsta pod vodstvom kapetana Fabrizija Rossa. Drugoplasirana ekipa bila je "Triglav Bota" kapetana Pere Šare, koja je ulovila tunu dugu 198 centimetara i tešku 109,15 kilograma, dok je treće mjesto sa znatno manjim ribom od "skromnih" 49,5 kilograma zauzela ekipa "Fiuri" iz Italije.

Rijekom mjerenja i vaganja koje je privuklo mnogo znatiželjnika, sudac Tonči Luketa te doktor Leon Grubišić iz Instituta za ribarstvo i oceanografiju iz Splita uzimali su i uzorke bodlje s leđne peraje da bi se utvrdilo koliko su te tune stare i kojem stoku pripadaju. Konkretno, analizom poznatih parametara znat će se jesu li te ribe iz Jadrana, Mediterana ili iz Atlantika.

Treće izdanje međunarodnog turnira u big game fishingu, kvalifikacijskom za Svjetsko prvenstvo koje će se održati u travnju 2018. u Queposu u Kostariki, završava u subotu. (Napisao i snimio Ivan GRGAT)


Podijeli: Facebook Twiter