Talijani u Istru došli učiti o vinima

Stvaranje najbolje kupaže crnih vina
Stvaranje najbolje kupaže crnih vina

Najbolja kupaža Agrolaguninih crnih vina je ona terana, merlota i borgonje. Tako je odlučilo desetak polaznika programa strukovnog obrazovanja i osposobljavanja "Leonardo da Vinci", koji su danas boravili na jednodnevnoj praksi i edukaciji kod ovog najvećeg istarskog proizvođača vina, maslinovih ulja i sireva.

Grupu polaznika iz Toskane čine mladi enolozi, vinari, sommelieri, maslinari i diplomirani inženjeri agronomije, koji pohađaju ovaj europski potprogram osmišljen tako da svojim aktivnostima potiče razvoj znanja, vještina i kvalifikacija svih sudionika, kao i stručno usavršavanje.

U Istru su došli ne bi li se upoznali s karakteristikama glavnih sorti vinove loze i organoleptičkih svojstava vina, radovima u vinogradu i podrumu te sustavom marketinga vina. Stigli su posredstvom partnera projekta, Razvojne agencije iz Brtonigle, a osim u Istri dio njihovih polaznika edukaciju odrađuje u Francuskoj.

Prilikom posjeta Agrolaguni polaznici su obišli vinograd u Funtani, gdje su se upoznali s vrstama tla, razlikama između crvene i bijele zemlje te sortimentu koji sadi ova tvrtka. Potom su posjetili tvrtkin najveći maslinik, pokraj Červara, gdje su se okušali u berbi i upoznali s razlikama između pojedinih sorti maslina. Nakon terenskog rada uslijedilo je upoznavanje se procesom prijema i prerade grožđa te odležavanja vina u Agrolaguninom vinskom podrumu u Poreču.

Ondje se odvijao i praktični dio edukacije - polaznici su dobili zadatak napraviti kupažu od zadanih crnih vina: terana, borgonje, merlota i cabernet sauvignona. Zadatak su odradili podijeljeni u grupe po tri osobe, a nakon što je svaka napravila kupažu kasnije su ih naslijepo kušali ne bi li odlučili koja je najbolja. Riječ je, kako nam je rekao predsjednik Uprave Agrolagune Goran Kramarić, o prvom ovakvom susretu sa zadatkom.

- Drago nam je što su se mladi kolege iz Italije upoznali s našim načinom rada i resursima. Svaka izmjena iskustava dobro dođe i prvenstveno će to biti velika korist za naše mlade enologe kada budu išli u uzvratni posjet, kaže Kramarić.

Enologinja Sabina Salamun, koja je zajedno s kolegom Miroslavom Latalom vodila polaznike kroz vinograde i podrum, kaže da se u Agrolaguni puno radi na crnim kupažama.

- Talijani su poznati po crnim vinima - chianti, sangiovese, barolo, bavaresco - tako da pomaže da čujemo njihovo mišljenje, ali i pokažemo ono što mi radimo. Prelazimo u taj smjer kupaža, imamo brend Festigia Castello i naš novi brend Terra Rossa, jedno svježe voćno vino za svaki dan, bazirano na teranu, kaže Salamun.

Jedna od polaznica programa Carolina Beccani, enologinja koja je bila u grupi koja je napravila pobjedničku kupažu, ovim je susretom jako zadovoljna.

- Ovo je do sada bilo najuzbudljivije iskustvo; staviti nas pred vina i dati nam zadatak da napravimo kupažu nešto je što u Italiji ne možemo isprobati. Naše je vino bilo kupaža od 60 posto terana, 30 posto merlota i 10 posto borgonje. Teran je vino koje daje jaku svježinu i zato smo odlučili omekšati ga merlotom te mu borgonjom dati notu mineralnosti i okusa zemlje, zaključuje Beccani.

Kao osobni izbor među istarskim vinima ističe teran, a dodaje i da je još u fazi istraživanja istarskih vina te se nada da će ih do 5. studenog, do kada njihova grupa boravi u Istri, imati prilike još kušati. (piše V. HABEREITER, snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter