Talijani trljaju ruke, turisti ostaju kod kuće

Ljetne gužve na graničnom prijelazu Kaštel (Arhiva)
Ljetne gužve na graničnom prijelazu Kaštel (Arhiva)

Najava strožih kontrola na schengenskim granicama Europske unije zabrinula je istarske turističke djelatnike, koji bi zbog gužvi na cestovnim graničnim prijelazima sa Slovenijom mogli izgubiti dio stalnih gostiju u restoranima i hotelima. S druge strane "Schengena", u Sloveniji i Italiji, ugostitelji i hotelijeri već trljaju ruke nadajući se kako će gosti odustati od posjeta Istri, te zbog predviđenih dugih čekanja na granici ostati kod kuće ne samo za ručkove i vikend izlete, nego i tijekom cijelog ljetovanja.

Talijanska medijska mreža TG24 objavila je kako hotelijeri u regiji Furlanija-Julijska Krajina očekuju kako se gosti "neće spuštati do Istre" tijekom ljeta, nego da će svoje eure potrošiti na domaćem terenu.

Zabrinuti ugostitelji

Istarski ugostitelji očekuju probleme i smanjenje broja gostiju. U restoranu "Stari kaštel" u Bujama kažu "da nitko neće čekati dva sata na granici da bi došao na ručak."

- Očekujemo probleme i ne vidimo rješenje. To će nas pogoditi, kaže David Sever iz "Starog kaštela" u Bujama.

- Prerano je za prognozu, ali već će ovaj vikend pokazati imamo li razloga za brigu. Gužve na granicama već su započele, kaže Adele Bassanese iz restorana i pansiona "Bassanese" u Bujama.

- Ipak, nadzor na granicama ne mora biti loš jer turisti traže sigurnost. Jedan ozbiljniji incident i sa sezonom je gotovo, napominje Adele Bassanese.

U Ministarstvu turizma naglašavaju kako "Hrvatska čitav niz godina bilježi kontinuiran rast turističkog prometa. Tako je i od 2013. godine od kada je Hrvatska punopravna članica Europske unije. Pojačana kontrola putnika na graničnim prijelazima odnosi se na sve članice EU, a ne samo na Hrvatsku te vjerujemo kako neće imati značajnijeg utjecaja na predstojeći turistički promet."

"Hrvatska od početka godine bilježi snažan rast ranog bukinga, a isto dokazuju i do sada ostvarene brojke u prva tri mjeseca, prema kojima je zabilježeno šest posto više dolazaka i tri posto više noćenja. Nastavak pozitivnih trendova i još veće povećanje očekujemo u travnju koji bi trebao imati dvoznamenkasti rast, što je odličan pokazatelj produljenja sezone s obzirom da je riječ o mjesecu u kojem se u prosjeku ostvaruje gotovo dva milijuna noćenja. Prema svim dosadašnjim najavama Hrvatska bi ove godine mogla imati puno snažniji rast turističkog prometa od onoga koji se očekuje na razini Europe, gdje se očekuje porast od tri posto, odnosno ostvariti i do 10 posto bolji rezultat nego lani", optimistično najavljuju u Ministarstvu turizma. (Dubravko GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter