Talijani se vratili na istarsku obalu

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Predsezona u Istri zaključena je, kao što se i najavljivalo, s porastom  turističkog prometa, i to prvenstveno zahvaljujući blagdanima Duhovima i Tijelovu, koji su padali u lipnju kada je na Poluotoku već bilo pravo ljetno vrijeme.

Mnogi su stoga, prije svega Nijemci i Austrijanci, iskoristili školske praznike za kraći odmor na moru. Prema podacima županijske Turističke zajednice ostvareno je pet posto više dolazaka te četiri posto više noćenja u odnosu na lani. Time je odličan lipanj poništio na kraju loše brojke iz kišovitog svibnja.

U lipnju je tako ostvareno je 11 posto više dolazaka (513 tisuća) i 17 posto više noćenja (3,1 milijun) u odnosu na lanjski lipanj. Svakako je ohrabrujuća činjenica da su Nijemci popravili svoj rezultat koji je u svibnju bio poražavajući, pa čak i zabrinjavajući kada se zna da su to najbrojniji istarski gosti. A proteklog ih je mjeseca na Poluotoku boravilo 57 posto više nego lani te su ostvarili 59 posto više noćenja, što u konačnici znači da ih je u predsezoni bilo pet posto više, uz ostvarenih osam posto više noćenja.

Pozitivan trend pokazuju konačno i Talijani nakon niza godina "suše", i to tijekom cijele predsezone. Iako ih je u prvih šest mjeseci bilo manje za osam posto, ostvarili su dva posto više noćenja, a samo u lipnju taj je porast iznosio 15 posto. U plusu su i vjerni Austrijanci, Česi, Mađari, Poljaci i domaći gosti, dok su u laganom minusu Slovenci, a u nešto većem Nizozemci, i to za 16 posto u noćenjima i dolascima, te Rusi koji su očekivano u padu za 30 posto.

Svi su veliki istarski hotelijeri u lipnju dobro poslovali te su im hoteli očekivano bili puno bolje popunjeni od kampova. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter