Talijani se bune protiv crkvenih povlastica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U casu kada Silvio Berlusconi priprema Talijanima drasticne mjere štednje zbog ekonomske krize u državi, gradanski pokret želi da se preispitaju porezne povlastice Katolicke crkve, koje su tabu tema za glavninu politicke klase i za Vatikan, piše AFP u ponedjeljak.

Na prijedlog talijanske radikalne stranke taj je pokret na Facebooku prikupio više od 130.000 potpisa. Traži da se preispitaju porezne povlastice Crkve i Vatikana u trenu kada sve društvene skupine prosvjeduju protiv stezanja remena koje ih ocekuje.

Radikali, naime, traže da se velika crkvena imovina ubuduce više ne izuzima od mjesnih poreza na nekretnine.

Tjednik L'Espresso lijeve orijentacije objavio je u zadnjem broju napis "Sveta utaja" u kojem žestoko kritizira Crkvu zbog njenih poreznih privilegija, tvrdeci da zakon nije isti za sve.

Po pisanju L'Espressa, mocna talijanska biskupska konferencija radi pritisak na sve talijanske vlade, i ljevicarske i desnicarske, da odbiju bilo kakvu promjenu sustava oporezivanja Crkve.

Angelino Alfano, tajnik vladajuce stranke Naroda slobode, stao je u obranu Crkve. "Penalizirati Crkvu znaci ciniti zlo onima koji su najnezašticeniji, a za koje se ona skrbi", rekao je.

Po ocjeni vatikanista Bruna Bartolonija, premda "crkveni redovi isticu da im izuzece od poreza omogucuje da cine djela milosrda, jednog dana ce se cijeli sustav ipak morati promijeniti da bi Crkva bila solidarnija s poreznim obveznicima".


Podijeli: Facebook Twiter