Talijani prigrlili Grillovu antipolitiku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na lokalnim izborima u Italiji trijumfirao je komicar Beppe Grillo sa svojom strankom Pokret pet zvjezdica (M5S) i Leoluca Orlando sa svojom Italijom vrijednosti (IDV)

Nakon drugog kruga izbora može se reci da je pobijedila tzv. antipolitika, odnosno da su glasaci odbacili tradicionalni stranacki sustav, a prije svega desnicarske stranke Narod slobode (PDL) i Sjeverna liga koje su dosad držale vecinu gradova. Znak nezadovoljstva talijanskih gradana je i slab odziv biraca zabilježen u drugom krugu, samo 51 posto, dok je u prvom krugu iznosio 65 posto.

U drugom kruga glasanja za opcinske izbore najvece je iznenadenje pobjeda kandidata Pokreta pet zvjezdica, bivšeg komicara Beppea Grilla u Parmi, drugom gradu regije Emilia Romagna, s oko 190 tisuca stanovnika. Nakon 15 godina vladanja desnice pobijedio je 39-godišnji Federico Pizzarotti, koji je osvojio 59,9 posto glasova i porazio kandidata demokratske strane (PD).

Pokret Pet zvjezdica ostvario je izvanredni izborni rezultat i trenutno kotira kao treca ili cetvrta talijanska stranka prema istraživanjima raznih agencija koje se bave procjenom politickog opredjeljenja talijanskih glasaca. Sjeverna Liga je u tom drugom krugu doživjela još teži poraz, izgubila je u srcu padanske regije u gradovima poput Monze, Astija, Coma itd.

Apsolutni pobjednik opcinskih izbora, uz iznenadenje nevjerojatnog visokog plasmana svih kandidata Beppea Grilla, je stranka Partito Democratico (PD) predvodnica koalicije lijevog centra. Od ukupno 177 opcina s manje od 15.000 stanovnika koje su zahvatili izbori stranka PD je osvojila 95 opcina.

Veliko iznenadenje dogodilo se i na jugu Italije gdje je bivši gradonacelnik Palerma Leoluca Orlando osvojio preko 70 posto glasova. Od vecih gradova demokratska stranka (PD) osvojila je i Genovu, gdje je pobijedio kandidat Marco Doria. (E. VELAN, S. A./NL)


Podijeli: Facebook Twiter