Talijani preuzimaju tvrtku: U cijeloj grupaciji Cimos između 900 i 1.000 radnika viška

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon dvodnevnih pregovora predstavnici talijanskog fonda Palladio Finanziaria postigli su jučer dogovor sa vodstvom Cimosa i predstavnicima sindikata te kao novi vlasnici ulaze u slovensku grupaciju Cimos d.d. - Automobilsku industriju Kopar.

- Potrajalo je, ali postigli smo kompromis, prenio je Josip Matković, povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u buzetskom Cimosu, ishod jučerašnjih završnih sindikalnih pregovora u Kopru.

Memorandum između talijanskog fonda Palladio Finanziaria, vodstva Cimosa kao aktualnog poslodavca i predstavnika slovenskog i hrvatskog sindikata zaposlenih u tvornicama Grupacije Cimos, potpisan je jučer nešto prije 17 sati, a taj potpis bio je glavni preduvjet, tvrde sindikalisti, da Palladio Finanziaria nastavi sa kupoprodajnim procesom.

- Upravo su nam tako rekli na sastanku. Čim potpišemo memorandum sa sindikatima i upravom ulazimo u Cimos, prenio je Matković.

Cimosu je potreban svježi kapital i nove investicije, a novi vlasnik najavio je da će ako uđe u Cimos uložiti 35 milijuna eura odmah, a dodatnih 50 milijuna eura u naredne tri godine. Međutim, u tome restrukturiranju procjenjuje da ima između 900 i 1.000 radnika viška u cijeloj grupaciji koja zapošljava približno četiri tisuće radnika, od toga oko tisuću u hrvatskim tvornicama u Buzetu, Roču i Labinu.

- Najviše razgovora bilo je oko sindikalnog zahtjeva da se prilikom otpuštanja isplate veće otpremnine od zakonom predviđenih. Postigli smo kompromis na način da se radnicima koji će biti otpušteni unutar 18 mjeseci isplati 15 posto veća otpremnina od one predviđene zakonom, kao i da u slučaju pokretanja novih investicija imaju prednost pri zapošljavanju, rekao je Matković. Da se nije postigao dogovor s budućim vlasnikom, naglasio je također, Cimosu bi prijetio stečaj. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter