Talijani ponovno najbolji u pripremi jela od palente

Nagrađeni kuhari
Nagrađeni kuhari

Na tradicionalnom kulinarskom troboju u kuhanju jela na bazi palente, održanom preksinoć u hotelu Valamar Diamant u sklopu proslave sv. Maura, ponovno su pobijedili Talijani. Restoran „Da Pino“ iz općine San Michele all'Adige bio je najbolji na tom 15. natjecanju u pripremi jela od palente.

Ni naši nisu loši

Talijanski je chef visoke ocjene žirija osvojio maštovitim jelima - štrudlom od palente punjenom s crvenim kupusom u umaku od sira i palentom s mesom divljači i bogatim vinskim umakom, koje je ujedno proglašeno najboljim i po izboru publike. Drugo mjesto pripalo je ekipi iz restorana Arka iz Tara, a treće domaćinima iz hotela Valamar Diamant, koji su uz slane verzije omiljene porečke namirnice, pripremili i slastice u kombinaciji s čokoladom, voćem i rumom.

Kao i uvijek, natjecanje je vodio gastro stručnjak i književnik Drago Orlić. Među uzvanicima bili su brojni poznati sugrađani, među kojima je bila dogradonačelnica Nadia Štifanić Dobrilović te predstavnici Grada, Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića, Udruženja obrtnika Poreč. Bili su i gosti Zajednice Talijana Poreč – delegacija iz Kikinde koja je prvi put bila na proslavi sv. Maura. Svoju su banatsku kuhinju predstavili prekjučer pod šatorom na Trgu slobode na festivalu palente.

Majstori palente

Peteročlani žiri pod vodstvom stručnog učitelja kuharstva Stanislava Poropata svojom je odlukom još jednom potvrdio kako su Talijani majstori u kuhanju delicija od palente. U četrnaest godina natjecanja čak dvanaest su puta osvojili pobjednički pehar.

Ovaj troboj inspiriran je, kao i festival koji se za sv. Maura odvija cijeli dan u centru grada, pjesmom "La mula de Parenzo", čiji stihovi uz djevojku iz Poreča slave i palentu. (T. K.)


Podijeli: Facebook Twiter