Talijani "pokupili" i hrvatske TV frekvencije

Problemi u prijemu signala izraženi su od Umaga do Pule (Arhiva)
Problemi u prijemu signala izraženi su od Umaga do Pule (Arhiva)

Javnom dražbom za dodjeljivanje novih telekomunikacijskih frekvencija talijanska bi država mogla inkasirati od 1,2 do 1,5 milijardi eura. Početkom prošle godine vlada Marija Montija bila je spremna za javni natječaj, no sve je stopirano zbog pritužbe nadležnim europskim institucijama Hrvatske i Malte.

Razlog je jednostavan: da bi pokrile cijelo jadransko područje i Siciliju, tri najveće talijanske TV postaje RAI, Mediaset i Telecom probile su signalom susjedne frekvencije i stvorile ogromne probleme našim i malteškim gledateljima.

Kao što je poznato, problema s prijemom TV signala imaju stanovnici Istre i Dalmacije. Nedavno je talijanski list La Repubblica ustvrdio da je to rezultat anarhije koja vlada na talijanskom tržištu, gdje moćnici poput Berlusconija suvereno vladaju i godinama se oglušuju na presude talijanskih sudova.

Tim se problemom bavila i talijanska državna televizija RAI3 koja je priznala pravo susjednih država da zatraže pomoć europskih institucija.

- Talijanske frekvencije upale su u prostor susjednih država i stvorile niz problema, buduća talijanska vlada morat će se time ozbiljno pozabaviti i urediti stanje, u protivnom izgubit će 1,2 milijarde eura, što nije mala stvar u situaciji opće besparice, komentar je talijanske državne televizije.

Smetnje iz Italije u prijemu digitalne televizije u Istri su prisutne od prosinca 2010. Najizraženije su na zapadnoj obali, od Savudrije do Pule, a od tada do danas ništa se u suštini nije promijenilo, samo su se smetnje proširile duž cijele obale do Dubrovnika i pojačale. Za toplijeg vremena smetnje su jače, dok se zimi malo smanje.

U državnoj tvrtci Odašiljači i veze tvrde da smetnje najveći utjecaj imaju u situaciji kada je hrvatski odašiljač u smjeru Italije gledano iz pozicije neke prijamne točke.

Tada antena osim hrvatskih programa hvata i talijanske smetnje, a prijamnik ih ne može razdvojiti.

Upravo zbog ovih problema radi se međunarodna koordinacija raspodjele i korištenja frekvencija, no problem je što to talijanska strana ne poštuje, već koristi frekvencije koje su po međunarodnom sporazumu iz Ženeve 2006. dodijeljene Hrvatskoj.

S obzirom na to da se u Italiji koriste sve raspoložive frekvencije, a ne samo one koje su im dodijeljene, jasno je da stvaraju smetnje svim susjednim zemljama.

Kako god bilo, činjenica je da brojni Istrani imaju problema s praćenjem digitalnog programa za koji uredno plaćaju pretplatu, a da se HRT zbog evidentnog problema nije udostojao pretplatnicima umanjiti visinu pretplate, koliko god možda i ne bio kriv u ovom slučaju. (K. TADIJIĆ i E. VELAN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter