Talijani pocinju citati novine na iRexu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pocelo je kao nova spravica ili gadget za knjigoljupce zvana e-reader ili elektronski citac, a sada ga 800 novina diljem svijeta nudi svojim pretplatnicima za citanje njihovih izdanja. Što ce biti s tiskanim izdanjima i hoce li elektronski citac zbog mogucnosti pristupa internetu i surfanja postati buducnost novinarstva, odlucit ce korisnici.

Kindle je postao najpoznatiji elektronski citac knjiga u Americi. Da ne bude zabune, nije rijec o nekom programu koji se koristi na klasicnom kompjutoru. No, ta sprava omogucuje i pristup internetskoj mreži, a s malom tipkovnicom i surfanje i citanje elektronicke pošte.

U Europi je on neiskoristiv pa talijanski dnevni list La Stampa nudi svojim pretplatnicima njegovu inacicu: iRex, elektronski citac, i to po cijeni godišnje pretplate. Nije samo La Stampa odlucila svojim pretplatnicima ponuditi ovakvu mogucnost spremanja i citanja svojih dnevnih novina, vec su tu The Telegraph, Washington Post, USA Today, Die Welt, Le Figaro, The Wall Street Journal Europe i ostali, iz 81 zemlje svijeta.

Citanje tih novina moguce je zbog programskog rješenja zvanog PressReader koje omogucuje citanje tiskovina u originalnom vizualnom obliku, samo što se stranice okrecu pritiskom na tipku, a svaka stranica se može i povecati za sve one koji eventualno imaju problema s vidom. Svako izdanje novina se sprema na memorijsku karticu citaca i tako se u buducnosti može pretraživati zajedno s knjigama pa služi i kao vlastita elektronska Wikipedia.

Plasticna ploca s ekranom postala je hit u cijelom svijetu. Na Ebay-u se prodaje za nekih 400 dolara, a u zemljama kao što su Tajvan i Kina ona je i povoljnija. Na nju se može pohraniti velik broj elektronskih knjiga koje se preko Amazona  mogu kupiti po cijenama od dva do najviše deset dolara.

Citac odlikuje posebna vrsta ekrana nazvana paper screen, ili papirnati ekran jer sam ekran oponaša papir, a cak pri citanju na izravnom suncevom svijetlu ne djeluje reflektirajuce kao papir, vec je oku ugodan. Ekran ne treperi, kao onaj na racunalu, novine se ne pregibaju i ne zapinju stranice, a citac crpi bateriju samo kad okrenete stranicu, tako da je i štedljiv.


Podijeli: Facebook Twiter