Talijani oštetili mreže trojici istarskih ribara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko 20 tisuca kuna štete imala su dvojica ribara iz Umaga te jedan iz Savudrije zbog talijanskih kolega koji su u noci s 19. na 20. svibnja ribarili u hrvatskom teritorijalnom moru. Prema rijecima Danila Latina, dopredsjednika sekcije ribara Bujštine, incident, u kojem su talijanski ribari oštetili mreže svojih hrvatskih kolega, dogodio se nauticku milju unutar hrvatskih teritorijalnih mora. Naime, Talijani su, prema svemu sudeci, loveci ramponima oštetili mreže stajacice koje su položili braca Daniele i Renzo Turcovich iz Umaga, te Maurizio Ossich iz Savudrije.

Istarski su ribari, kaže Latin, obavijestili policiju o incidentu, a podnijeli su i zahtjev resornom ministarstvu za naknadu štete. Tijekom jucerašnjeg dana, unatoc obecanju glasnogovornice PU istarske Nataše Rogic, nismo dobili odgovor na upit o incidentu.

Latin veli da su trojica ribara o dogadaju izvijestila i predstavnike ribara talijanske regije Friuli-Venezia Giulia, ne bi li i oni utjecali da vlasnik talijanskog plovila, koje je videno u blizini mjesta na kojem su bile mreže istarskih ribara, nadoknadi nastalu štetu.

Upadi talijanskih ribara u hrvatske teritorijalne vode, nažalost, nisu nikakva novost. Istarski ribari na tu cinjenicu godinama upozoravaju policiju, te resorna ministarstva, no nitko ih ne sluša. Latin veli da naši ribari nemaju adekvatnu zaštitu na moru, a ne želi nagadati je li za to kriva politika ili jednostavno nezainteresiranost nadležnih institucija da provode zakone i štite hrvatsko teritorijalno more.


Podijeli: Facebook Twiter