Talijani oduševljeni Vladinim otpisom dugova

Talijanska ekipa snimala je jučer po Puli (M. ANGELINI)
Talijanska ekipa snimala je jučer po Puli (M. ANGELINI)

Vladin program otpisa duga najsiromašnijim građanima te njegova provedba u praksi, bio je razlog jučerašnjeg posjeta talijanskih novinara Rai 3 televizije u Puli. Pulu su odabrali, kako saznajemo, kao grad u kojem će snimiti prilog o mjeri koja se u Italiji, kako su nam pojasnili, doživljava kao vrlo dobar potez hrvatske Vlade i kao mjera koju bi eventualno mogle početi koristiti i druge države.

U obilasku grada, zaustavili su nekoliko Puljana s kojima su razgovarali, a prilog će objaviti idućih dana, najvjerojatnije u sklopu tamošnjih vijesti. Talijanski novinari nažalost, o Vladinoj mjeri otpisa dugova, kako smo se i sami uvjerili, nisu puno znali. Znali su tek da postoji nekakav program u kojem se najsiromašnijima otpisuju dugovi i smatrali su to vrlo dobrom idejom. Odabir građana za razgovor o toj temi Talijanima se stoga vrlo brzo obio o glavu, jer oni za koje su mislili da se ta mjera odnosi, a odabirali su ih nasumce prema nekim svojim kriterijima, nisu bili od velike pomoći. Tek kada smo im pojasnili kriterije za ulazak u program otpisa dugova, talijanski su novinari "promijenili ploču" te snimili izjave onih koji su bili upoznati s programom otpisa duga.

Usput rečeno, zahtjevi za otpis dugova mogu se još predati do 30. lipnja. U prvom krugu, do 2. travnja otpis duga mogu zatražiti samo primatelji socijalnih naknada čiji dug ne prelazi 35.000 kuna, zaključno s 30. rujna prošle godine. Nakon 2. travnja zahtjeve za otpis moći će podnijeti građani čija mjesečna primanja u posljednja tri mjeseca do podnošenja zahtjeva ne prelaze 2.500 kuna za samca, odnosno 1.250 kuna po članu kućanstva. (N. S.)


Podijeli: Facebook Twiter