Talijani od Montija ocekuju previše

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nova talijanska vlada Marija Montija obara sve rekorde u popularnosti, s oko 80 posto potpore talijanskih gradana, po anketi koju je u nedjelju objavio ljevicarski dnevni list La Repubblica.

Na ljestvici od 1 do 10, 78,6 posto Talijana dalo je novoj vladi ocjenu vecu od 6. Što se tice samog Montija, rezultat je još bolji: vjeruje mu 83,8 posto ispitanika, po toj anketi koju je 17. i 18. studenog provela agencija Demos na uzorku od 2377 anketiranih osoba.

"Jedan tjedan je bio dovoljan da javno mišljenje od depresije preraste u oduševljenje", istice ta agencija za ispitivanje javnog mišljenja, rekavši da takva "vecina još nije videna" u talijanskoj poslijeratnoj povijesti, što se tice i parlamentarne i javne potpore.

Kada je rijec o popularnosti politicara, Pier Luigi Bersani, predsjednik Demokratske stranke (PD), glavne stranke na talijanskoj ljevici, daleko je iza Montija, s 48,1 posto pozitivnog mišljenja, ali daleko ispred Silvija Berlusconija (28,6 posto) koji je prije tjedan dana morao dati ostavku. Usto, 74,9 posto ispitanika misli da je politicki život Silvija Berlusconija "zapravo vec gotov ili bi se uskoro mogao završiti".

Agencija ipak istice da novoj vladi prijeti nekoliko opasnosti, a napose cinjenica da "tako visoka ocekivanja mogu izazvati razocaranje i nezadovoljstvo".


Podijeli: Facebook Twiter