Talijani ljuti na Britance zbog tajne akcije u Nigeriji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talijanski politicari nezadovoljni su jer britanski premijer David Cameron nije konzultirao Italiju prije nego li je odobrio neuspješnu akciju spašavanja Britanca i Talijana otetih u Nigeriji, javlja BBC.

Chris McManus i Franco Lamolinara, oteti u Nigeriji u svibnju prošle godine, ubijeni su akciji britanskih specijalnih snaga. Premijer Cameron je rekaoo da je dao zeleno svjetlo za akciju jer su životi otetih bili u neposrednoj i sve vecoj opasnosti. No, talijanski predsjednik Giorgio Napolitano smatra da je britansko ponašanje "neobjašnjivo".

Obojica stranih državljana bili su inženjeri. Oteti su 12. svibnja 2011. u Birninu Kebiju, glavnome gradu države Kebi, na krajnjem sjeverozapadu Nigerije. Radili su za talijansku gradevinsku tvrtku Stabilini koja je gradila sjedište nigerijske središnje banke u tom gradu.

Britanski specijalci ušli su u kompleks u mjestu Sokotu u kojem su otmicari držali taoce, ali su ih pronašli mrtve. Još nije tocno poznato što je pošlo po zlu, a nigerijski dužnosnici kažu da su ih ubili njihovi otmicari.

Britanski premijer svog je talijanskog kolegu Marija Montija informirao o akciji tek kad je ona krenula i nazvao ga poslije kako bi mu priopcio njezin loš ishod.

Cameron je "izrazio duboku sucut zbog smrti talijanskoga državljanina, izrazivši žaljenje i zbog dramaticnog ishoda vojne akcije koju su zajednicki pokrenule nigerijske i britanske vlasti, uvjerene kako je rijec o posljednjoj mogucnosti spašavanja života talaca", stoji u priopcenju talijanske vlade.

Talijanski senator Lucio Malan u razgovoru za BBC izrazio je nezadovoljstvo talijanskih vlasti što nisu obaviještene o akciji i zatražio objašnjenje zašto se to dogodilo.

BBC je objavio da je odluka o akciji donijeta nakon što su propali pregovori za oslobadanjem i kad se pojavila bojazan da bi otmicari mogli premjestiti ili ubiti taoce. Talijanski premijer Mario Monti zatražio je da mu nigerijske vlasti što je moguce prije dostave "detaljnu rekonstrukciju" onoga što se dogadalo u samoj akciji i u obavještajnom radu prije nje.

Nigerijski predsjednik Goodluck Jonathan izjavio je da je vecina otmicara uhicena u akciji i da ce ih snaci "puni gnjev zakona". Kazao je da su otmicari clanovi islamisticke skupine Boko Haram koja je izvela niz napada na policiju, politicare i svecenike na sjeveru Nigerije posljednjih godina. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter