Talijani još uvijek zainteresirani za Cimos

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Iako je u dva navrata objavio da odustaje od slovenske grupacije Cimos d.d. - Automobilske industrije Kopar, talijanski fond Palladio Finanziaria, odnosno TCH Cogeme, ipak ostaje u igri, prenose slovenski mediji pozivajući se na neslužbene izvore. Ponovne pregovore tražio je najveći kupac Cimosovih proizvoda, američka korporacija Honeywell Turbo Technologies, kojoj Cimos prodaje turbopunjače za automobilsku industriju i time ostvaruje oko polovicu ukupnih prihoda, tvrdi ljubljanski Dnevnik.

Tome u prilog govore i neslužbene informacije da će se predstavnici talijanskog fonda Palladio Finanziaria, ovog tjedna, a moguće i danas, u Kopru sastati sa sindikatima zaposlenih u tri Cimosove tvornice u Hrvatskoj; u Buzetu, Roču i Labinu u kojima je oko tisuću radnika.

Kako odmrsiti zamršeni slučaj?

Razgovor će se voditi o razini zaposlenosti i upisu vlasničkog prava na Cimosovu imovinu u Hrvatskoj, što je uvjet za sklapanje kupoprodajnog sporazuma između potencijalnog kupca i koparskog Cimosa. Konačno, tvrde upućeni u ovaj zamršeni slučaj, izuzmu li se dva priopćenja za medije koja su stigla iz PR agencije, talijanski fond Palladio Finanziaria nikada nije službeno obavijestio slovensku stranu da izlazi iz pregovora o kupnji Cimosa.

U tom kontekstu ponovnog otvaranja pregovora o kupnji, iznova postaje aktualna odluka hrvatske Vlade o načinu podmirenja duga kojeg Cimos ima prema Riječkoj banci, a prema kojoj bi slovensko Društvo za upravljanje imovinom banaka od hrvatske Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka trebalo otkupiti sedam milijuna eura potraživanja i taj iznos u roku od 15 dana uplatiti u hrvatski državni proračun. Sastavni dio ove odluke je i obveza zadržavanja postojećih radnih mjesta u Cimosovim tvornicama u Hrvatskoj i to minimalno dvije godine. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter