Talijani i Hrvati dijele istu sudbinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U organizaciji Saveza antifašistickih boraca i antifašista grada Rovinja i Istarske županije u subotu je obilježena 67. godišnjica formiranja talijanskog bataljuna "Pino Budicin" koji je za vrijeme NOB-a djelovao u sustavu 1. istarske brigade "Vladimir Gortan".

- Na ovom su podrucju Talijani i Hrvati stoljecima dijelili istu sudbinu. Fašisticki režim je pokušao izbrisati razlicitosti nametnuvši samo jedan jezik i na sve nacine potkopati miran suživot no oslobodilacki je pokret to uspio sprijeciti, rekao je u svom nadahnutom govoru potpredsjednik ANPI-ja, udruge partizana iz Trsta, Roberto Birsa.

Birsa nije zaboravio prisjetiti se na nedavno preminulog Nella Milottija koji je bio partizan upravo ovog bataljuna. "Od brojnih skladbi želim izdvojiti "La marcia della brigata istriana" koju je napisao u Gorskom kotaru i prisjecam se da mi je na Stanciji Bembo rekao "pjevajte je i u mojem Trstu, neka ju pjeva talijanski partizanski zbor." Bit ce ucinjeno druže Milotti!", kazao je Birsa.



"Borci su željeli Europu naroda i demokracije, no ona nas danas razocarava. Iznova se javlja desnica, stanje se pogoršava, te mi antifašisti imamo zadacu ponovno naglašavati prave vrijednosti. Zato je i nastao Forum kako bi se tome pridonijelo i kako bi se u našim zemljama i u Europi ponovno pronašli putovi bratstva, solidarnosti i napretka, rekao u ime partizanskog Foruma kojeg cine sedam nacija Mediterana Nazzareno Rei.

Marijan Mužinic predsjednik podružnice dragovoljaca i veterana istaknuo je potrebu ujedinjenja svih veterana ratova i Domovinskog, NOB-a i ostalih. Predsjednik SABA-e Istre te potpredsjednik SABA-e RH Tomislav Ravnic u svom je govoru istaknuo kako su netocne cinjenice da antifašisti i borci NOB-a ne žele u Europu.

- Upravo ovdje na Stanciji Bembo svi su slobodoumni ljudi našega kraja rekli fašizmu, nacizmu, zlocinu i izdaji odlucno ne. Narodnooslobodilacki borci na celu s Josipom Brozom Titom postali su dio svjetskog pokreta za slobodu i dostojanstvo covjeka. Ponosni smo na pobjede naših oceva i djedova. Nažalost nisu svi principijelni u afirmaciji uloge antifašista i zato je ovaj datum i ovo mjesto više od prigodnog okupljanja, rekao je gradonacelnik Rovinja Giovanni Sponza.

Predsjednik skupštine Istarske županije Dino Kozlevac takoder je istaknuo vrijednosti antifašizma, ali se osvrnuo i na aktualnu krizu te kazao kako pošten covjek nije roba te da borcima NOB-a treba vratiti stecena prava. Furio Radin je istaknuo, izmedu ostalog, kako snaga i nasilje nikada nisu bili dio mentaliteta na ovim prostorima te da Talijanska unija uvijek prisustvuje i poštuje obljetnice antifašizma.

Saborski zastupnik Damir Kajin se, istaknuvši kako je osnivanje talijanskog bataljuna jedna od najljepših prica suživota, prisjetio na povijesne cinjenice o formiranju bataljuna samog Pina Budicina. Kao i drugi sugovornici kazao je kako do revidiranja odnosno relativiziranja NOB-a nece doci te da je antifašisticka borba bez Talijana na ovim prostorima nezamisliva. (Napisala i snimila Mihaela MEDIC)


Podijeli: Facebook Twiter