Talijani i dalje sabotiraju TV signal

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pojedini dijelovi zapadne obale Istre - od Umaga do Rovinja, pa i Pule - i dalje imaju smetnje pri digitalnom prijamu TV signala. Uglavnom vecina korisnika vidi HRT 1, HRT 2, nove programe Doma TV i RTL 2, ali ne i NOVU TV i RTL, koji bi trebali biti vidljivi na 28. UHF kanalu.

Problemi su poceli još pocetkom prosinca, kada su Talijani ukljucili nelegalne digitalne odašiljace, na što su se hrvatske institucije (zasad bezuspješno) žalile. Jucer smo doznali da su to ponovno ucinili prije neki dan.

Bez obzira na proteste i diplomatske note iz Hrvatske, prošli tjedan u Umagu je u centru na zgradi T-Com-a ukljucen 68. kanal da bi se mogli gledati domaci programi, koji je odmah "pregažen" ukljucenjem novog talijanskog odašiljaca! Smetnje se mogu eventualno riješiti rucnim okretanjem antena, saznali smo od tehnicke službe u tvrtki Odašiljaci i veze.

To isto su Talijani, izazvavši val negodovanja i pritužbi gradana mahom s Poreštine i Umaštine, ucinili prije skoro mjesec dana kada su nelegalni odašiljaci proradili na 28. i 53. kanalu UHF frekvencijskog podrucja mimo medunarodnih sporazuma i frekvencija dogovorenih u Ženevi 2006. godine. Kad ce Talijani prestati sabotirati domaci TV signal te zašto krše medunarodne ugovore i dalje nitko nema odgovora.

Hrvatska radiotelevizija obavijestila je pak javnost da temeljem odobrenja Agencije za elektronicke medije (AEM) od proteklog vikenda ponovno emitira svoje programe unutar mreže digitalne televizije MUX B, koji se unutar nje nisu emitirali od 27. prosinca.

Time je gledateljima, koji su tijekom posljednjih nekoliko dana u pojedinim dijelovima zemlje ostali bez slike na malim ekranima, ponovno omoguceno nesmetano pracenje programa. Medutim, radi se o privremenom rješenju, buduci da emitiranje programa HRT-a unutar MUX B prestaje 28. veljace.

Do prestanka emitiranja programa HRT 1 i HRT 2, priopcili su iz Službe za odnose s javnošcu Hrvatske radio-televizije, došlo je zbog iskljucivanja spomenutih kanala iz MUX B-a, što je ucinjeno kako bi se u toj mreži oslobodio prostor za emitiranje novih specijaliziranih televizijskih kanala.

Doma TV i RTL 2 su poceli s emitiranjem preksinoc, dok ce HRT 3 i HRT 4 profunkcionirati za nekoliko mjeseci. No, s obzirom da na zapadnoj obali Istre postoje smetnje u prijemu signala mreže MUX A i da nisu svi gledatelji prilagodili svoje antenske sustave za prijem programa iz nje, došlo je do problema uslijed kojih nije bilo moguce pratiti HRT 1 i HRT 2.

"U cilju što bržeg rješavanja tih poteškoca, HRT je zatražio i dobio dopuštenje od AEM-a temeljem kojega je mrežni operater Odašiljaci i veze ponovno prebacio kanale HRT 1 i HRT 2 u MUX B, kao što je to bilo do 27. prosinca, a cime je ponovno omoguceno njihovo nesmetano pracenje. Gledatelji stoga mogu na programskim mjestima predvidenim za HRT 3 i HRT 4 unutar digitalne mreže MUX B pratiti HRT 1 i HRT 2, ali samo do kraja veljace.

Do tada svi koji prate programe HRT-a u MUX B (oznake HRT 3 i HRT 4) i koji ne mogu primati programe iz MUX A mreže (oznake HTV 1 i HTV 2) moraju svoje antenske sustave (individualne ili zajednicke) prilagoditi novonastaloj situaciji te prijeci na prijem kanala MUX A", piše u priopcenju Službe za odnose s javnošcu.

S HRT-a savjetuju da pri ponovnom pretraživanju programa na digitalnim prijamnicima (samostojecim ili ugradenim u televizore), treba koristiti opciju automatskog pretraživanja. No, tko zna bolje rukovati tim prijamnikom, može i rucno pretraživati, s time da se kao kanal pretraživanja odabere onaj mreže MUX A. Ako se programi HRT-a vide, onda to znaci da se vec primaju programi iz mreže MUX A.

Gledatelji koji žive u stambenim zgradama, a nisu prikljuceni na kabelsku pretplatnicku mrežu, odnosno televizijske programe prate putem zajednickog antenskog sustava (ZAS) i nemaju prijam programa HRT-a, moraju što prije, a najkasnije do 1. veljace, u dogovoru s predstavnikom stanara preugoditi ili dograditi antenski sustav opremom za prijam ili distribuciju programa iz mreže digitalne televizije MUX A. U suprotnom, nakon 28. veljace opet nece noci pratiti programe nacionalne televizije.

Ako je moguc prijam mreže MUX B, predlaže se da se što prije ZAS na zgradi dopuni uredajima za distribuciju programa iz mreže MUX B da bi se mogli uskoro pratiti specijalizirani programi HRT-a i ostalih privatnih televizija. Dodatne detalje o tome što valja uciniti naši citatelji mogu pronaci na web stranici HRT-a.


Podijeli: Facebook Twiter