Talijani i dalje ometaju radijske signale duž Jadrana

Ilustracija (arhiva)
Ilustracija (arhiva)

HAKOM-ovi stručnjaci su i ovoga ljeta pokrenuli opsežnu akciju mjerenja i prijave smetnji koje dolaze iz Italije te uzrokuju probleme prijemu hrvatskih radijskih i televizijskih programa. Mjerenja se provode duž cijele naše jadranske obale i na otocima, od Savudrije na sjeveru do Prevlake, gdje su smetnje najizraženije.

Nakon više godina aktivnog djelovanja HAKOM-a na području utvrđivanja i prijavljivanja smetnji, krajem 2016. godine ostvaren je značajan pomak u rješavanju smetnji prijmu hrvatskih programa u priobalnom području i na otocima, priopćili su iz HAKOM-a i objasnili da je Italija unazad posljednje tri godine donijela uredbe i poseban zakon temeljem kojih je izmijenjen plan TV frekvencija te su izuzete frekvencije koje ometaju rad TV mreža u susjednim zemljama. Osnovan je kompenzacijski fond i osigurana novčana sredstva od 50 milijuna eura te je propisan postupak za isključivanje ometajućih odašiljača. Isključivanje ometajućih talijanskih odašiljača započelo početkom studenog 2016. u sjevernim talijanskim regijama Friuli Venezia Giulia, Veneto i Puglia, a proces se nastavio kroz studeni isključivanjem odašiljača i u regijama Emilia Romagna, Abruzzo i Molise, da bi u potpunosti završio u siječnju 2017, isključivanjem odašiljača u regiji Marche.

Isključivanje ometajućih odašiljača znatno je pridonijelo boljoj kakvoći prijama hrvatskih TV programa našim građanima koji su imali probleme s lošom kakvoćom signala zbog smetnji u digitalnim regijama D5 (Istarska županija i Primorsko-goranska županija), D7 (Zadarska županija i Šibensko-kninska županija), D8 (Splitsko-dalmatinska županija) i D9 (Dubrovačko-neretvanska županija), kažu u HAKOM-u.

Ipak, ostale su smetnje prijemu hrvatskih radijskih programa, koje kulminiraju u ljetnim mjesecima zbog povoljnijih uvjeta rasprostiranja elektromagnetskih valova.

U HAKOM-u su angažirani i na uočavanju i otklanjanju smetnji koje prijavljuju službe za sigurnost pomorskog i zračnog prometa, a koje zajedno s ostalim službama koje se koriste u svrhu sigurnosti ljudskih života na kopnu, moru, u zraku te unutarnjim vodama čine prioritetne službe u pogledu žurnog rješavanja eventualnih smetnji. (D. G.)



Podijeli: Facebook Twiter