Talijani dobili privatni superbrzi vlak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Italo, prvi talijanski privatni superbrzi vlak, krenuo je u petak na prvo putovanje od Rima do Napulja s više desetaka novinara, fotografa i snimatelja, kao i celnika tvrtke NTV koja je pokrenula taj projekt.

Krenuvši iz kišnog Rima, s glavne željeznicke postaje Termini, crveni vlak dug 200 metara na cijoj se lokomotivi nalazi Italo, zec zlatne boje u punom trku, stigao je u 225 kilometara udaljeni Napulj za 68 minuta.

- Italo je stigao, krece konkurencija, tvrdi se u poruci tvrtke NTV emitiranoj putem zvucnka u vagonima, obecavajuci da ce "konkurencija pružiti stvarne prednosti svima koji putuju".

NTV je osnovala skupina talijanskih poduzetnika medu kojima Luca Cordero di Montezemolo, bivši predsjednik Fiata i sadašnji vlasnik Ferrarija, te vlasnik proizvodaca kože Tod'sa Diego della Valle. Francuska željeznicarska tvrtka SNCF drži 20 posto kapitala u NTV-u.

Ambicija NTV-a s vlakom Italo, koji je proizveo francuski Alstom, jest konkurirati državnoj trvrtki Trenitalia zahvaljujuci kvaliteti usluga jer je brzina u talijanskoj željeznickoj mreži ogranicena i ista je za sve.

Tako ovaj vlak ima panoramske prozore, kožna sjedala i više prostora medu njima nego u državnoj kompaniji. U jednom od vagona bit ce i kino.


Podijeli: Facebook Twiter