Talijani daju škonto na crpkama blizu granice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Porast stope PDV-a na 23 posto u Italiji stvorit ce niz nevolja potrošacima jer to ide usporedno s vrtoglavim porastom cijena goriva. Kod naših se susjeda danas cijena naftnih derivata krece od 1,76 eura za litru 95-oktanskog benzina do cak 1,81 eura, dok cijena litre dizela iznosi 1,75 eura.

U regiji Friuli-Venezia Giulia benzinske postaje prodaju benzin u prosjeku za 1,77 eura, no u toj se regiji primjenjuje posebni popust koji varira shodno daljini mjesta tankanja od granice sa Slovenijom.

Popust je uveden upravo zbog konkurentnosti Slovenaca pa je vlada te regije nedavno odlucila uvesti najviši popust od cak 0,27 eura za svaku litru, koji se primjenjuje uz predocenje posebne kartice za sve vozace sa stalnim boravkom.

S tim popustom cijena benzina približila se onoj u Sloveniji, gdje je gorivo, pak, doživjelo novo poskupljenje: slovenski benzin stoji 1,438 eura, a dizel 1,335.

Nakon što je slovensko gorivo poskupjelo, a vlada regije Friuli-Venezia Giulia odlucila povecati popust na 0,27 eura, kolone talijanskih vozaca na slovenskim benzinskim postajama duž stare granice vidno su smanjene jer razlika u cijeni sad iznosi tek nekoliko centi.

U vrijeme vrtoglavog rasta cijene goriva u Italiji razlika izmedu talijanskog i slovenskog benzina bila je oko 40 centi, što je gotovo paraliziralo rad talijanskih benzinskih postaja i pripomoglo stvaranju ogromnih profita slovenskim distributerima. (E. VELAN)

U Hrvatskoj oko tri kune jeftinije

Benzin se od 21. veljace u Hrvatskoj prodaje za 10,41 kunu što je, ako pretvorimo iznos u eure, 40 centi po litri jeftinije od susjedne Slovenije, dok je cijena litre dizelskog derivata potpuno jednaka. Spomenute cijene u Hrvatskoj ne odnose se na benzinske postaje na autocestama, na kojima je litra goriva skuplja tri do cetiri lipe. (K. T.)


Podijeli: Facebook Twiter