Talijani bi trebali glasati za manjinsku listu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukidanje dvostrukog prava glasa pripadnicima manjina nametnulo se kao jedna od glavnih tema na izlaganju Furija Radina u pulskoj Zajednici Talijana. Radin se vec šesti put kandidira za zastupnika talijanske manjine u Saboru, i to u 12. izbornoj jedinici.

Ovaj put, medutim, nece morati biti nervozan zbog rezultata jer mu je, kao jedinom kandidatu, vec osigurano mjesto u parlamentu, a to je pomalo neobicna situacija, što je i sam priznao. S jedne strane nema natjecanja i adrenalina, a s druge može popricati s ljudima o pitanjima koja ih zbilja muce, a koja ne bi imali prilike postaviti.

- Pitaju me zašto nema drugih kandidata, ali ja sam zadnja osoba koju bi to trebali pitati, kazao je Radin spomenuvši da, iako u Talijanskoj uniji, kojoj je na celu, postoji opozicija, njen kandidat nije istaknut.

- Dvostruko pravo glasa Ustavni sud nam je uskratio tako što je promijenio zakon koji smo prihvatili gotovo jednoglasno, sa 109 glasova, s jednim protiv i jednim suzdržanim, što je apsolutna vecina potrebna za izglasavanje ustavnog zakona. I to nakon što su završeni pristupni pregovori za EU i nakon što je talijanski predsjednik Napolitano u Saboru podržao to dvostruko pravo, podsjetio je Radin. "I sve to parlament ne vidi kao napad na njegov legitimitet. Otkad je donesena ta odluka, više nisam krocio u sabornicu", rekao je, a kasnije, odgovarajuci na pitanja okupljenih, dodao i da velike stranke ne zanimaju manjine. Pozvao je sunarodnjake da glasaju za manjinsku listu, a ne za stranke na opcim izborima, jer ce tako obraniti svoja prava.

- Jasno je da ce lijevi centar pobijediti, ali nije jasno do kada cemo održavati naša prava, posebice pravo na naše zastupnicko mjesto. Da njega nema, danas bi se jako malo govorilo o Talijanima o Hrvatskoj, objasnio je. "Naš glavni rezultat u ovih 20 godina je da smo uspjeli preživjeti, što se vidjelo 3. rujna u Areni kada smo dokazali da postojimo. Uspjelo nam je održati nacionalni identitet a da nismo postali nacionalisti", kazao je Radin. Ispricao je i da intenzivno suraduju s udrugom esula koji, kada dodu u Istru, vide dvojezicne natpise, koje je Radin nazvao velikom pobjedom talijanske zajednice.

Po njemu je dobro da se na izborima govori o korupciji i gospodarskoj krizi, ali glavna tema koja zanima pripadnike talijanske manjine je ocuvanje njihovih prava i kulture. (M. RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter