Talijani bi gradili novi Bi Village

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talijanski industrijalci iz Portogruara, Bergama, Bibbionea i Caorlea koji žele ulagati u Istru u petak su posjetili Fažanu i Pulu. Radi se o predstavnicima grupacije koja je svojedobno željela kupiti zemljište oko vrsarskog aerodroma i graditi turisticko naselje kod Fažane. Njihov predstavnik Roberto Innocente jucer je za Glas Istre izjavio da je ideja o vrsarskom aerodromu pala u vodu, dok za turisticka naselja investitori još uvijek cekaju zeleno svjetlo lokalne zajednice.

FAŽANA NAS IGNORIRA

- Ideju o kupnji vrsarskog aerodroma odbacili smo jer postoji problem s vlasnicima parcela na kojima je zracna luka. Ima ih više od stotinu, a Opcina Vrsar nije baš zainteresirana za ovaj naš projekt. Nas zanima izgraditi autokamp i turisticko naselje oko Fažane, bilo prema Barbarigi bilo u pravcu Pule, nešto nalik Bi Villageu, kaže Innocente.

Projekt novog turistickog naselja i autokampa kod Fažane star je godinu i pol dana. Zanimalo nas je kako su se u meduvremenu odvijali pregovori. Innocente kaže da su razgovori u Fažani vodeni, po njemu, bez velikog interesa.



- U taj projekt ušli smo prije godinu i pol dana i u dva smo navrata razgovarali s predstavnicima Opcine Fažana. Cak, štoviše, nacelnica i njezin zamjenik posjetili su nas u gradu Caorle i pokazali smo im naselje koje smo ondje izgradili. Na pocetku su bili zainteresirani, no od rujna prošle godine još nisu ništa odgovorili. Cak su nam i ponudili lokaciju u vlasništvu Opcine, a odnosi se na prostor koji sada koristi županijska vatrogasna zajednica sve do glavne fažanske prometnice s jedne strane te prostor do Ville San Lorenzo s druge.

Nacelnica nam je rekla da ce pitati Bi Village da izmjeste dio kampa prema MUP-ovom odmaralištu ne bismo li dobili dio sadašnjeg kampa prema Fažani. Time bismo objedinili cjelokupnu površinu od ukupno deset hektara. Izmedu ostalog, ta je zona predvidena kao turisticka u svim prostornim planovima Fažane, što nam dodatno olakšava posao. Dogovorili su sastanke, no nakon toga nemamo povratnu informaciju.

Dvaput smo bili u Opcini Fažana i predložili konkretne investicije. Govorili smo o koncesiji na 30 godina i bilo nam je svejedno ako bismo platili cijeli iznos odjednom. Uz to, dogovorili smo kompenzaciju komunalija tako što bismo u Fažani izgradili veliki trgovacki centar s parkiralištem i nastavak šetnice uz obalu od Fažane do Valbandona.

Fažana ima puno resursa, no nažalost nisu dovoljno iskorišteni. U Opcini su bili vrlo ljubazni i pokazali nam urbanisticke planove. Ponudili su nam i naselje Pineta prema Barbarigi i Peroju, što nas itekako zanima jer ima oko 20 hektara. Dio tog zemljišta ulazi u projekt "Brijuni Rivijera" i u vlasništvu je države. Drugi dio zemljišta je u opcinskom vlasništvu i tu mi vidimo interes. U mjestu Caorle kraj Bibbiona predvidjeli smo naselje s 2.500 smještajnih jedinica, no zasad ih je izgradeno samo 250 s tisucu postelja.



U Barbarigi ili Fažani izgradili bismo otprilike 250 kuca s tisucu postelja. Uz to, ostavili bismo prostor za teniske terene, bazene, restoran, djecje igralište, zelenu površinu i ostale objekte. Posao vodi tvrtka iz Bibbiona. Uložili bismo otprilike deset milijuna eura. Siguran sam da bi u cetiri-pet godina projekt bio gotov. No investicija ovisi o mogucnostima izgradnje, odnosno o dozvoljenoj izgradenost, kaže Innocente.

VODNJAN RAŠIRENIH RUKU

Za taj veliki projekt talijanski investitori koristili bi iskljucivo domacu radnu snagu.
- Nama se ne bi isplatilo vuci radnike i strojeve iz Bibbiona jer bi nam bilo skuplje. Stoga su naši projektanti odlucili da bi angažirali domace tvrtke. Ovih par godina koliko dolazim u Fažanu upoznao sam mnogo gradevinara i uvjerio sam se da su vaši ljudi jako dobri strucnjaci. Kvalitetno rade i uredni su u poslovanju, što nama puno znaci. U slucaju da u Fažani ne uspijemo postici dogovor, nastavljamo pregovore s prijateljima iz Vodnjana koji su nam vec ponudili 22 hektara zemljišta uz more kod Barbarige.

Dogovoreno je da cemo u gradskoj upravi Vodnjana imati sastanak u travnju, kada bismo trebali dogovoriti nove smjernice za naše naselje. Ondje je dio zemljišta u privatnim rukama, a dio pripada Gradu, te imamo naznake da bi se to zemljište moglo dobiti u koncesiju. U Fažani su stvari vrlo zamršene i mislim da nema politickog interesa za realizaciju tog projekta. U Barbarigi su jednostavnije i mislim da bismo ondje mogli uspjeti, zakljucio je Innocente.



Gradonacelnik Vodnjana Klaudio Vitasovic kaže da je Grad otvoren za svaku suradnju.

- Veseli nas to što su talijanski investitori prepoznali naš grad i naše priobalje za svoje investicije. Još uvijek nismo dobili službeni prijedlog projekta, što ne znaci da se uskoro nece poceti razgovarati na tu temu. Upoznat sam s idejom i cini mi se zanimljiva. Vodnjanska uprava itekako prihvaca sve ozbiljne i konstruktivne ulagace odakle god oni bili. Ovakav projekt nas itekako zanima jer bi upotpunio turisticku ponudu naše regije. Siguran sam da se zajednickim snagama jedinice lokalne samouprave i privatnih investitora takav projekt može realizirati. Vodnjanu bi itekako dobro došlo jedno takvo turisticko naselje koje bi svojim radom punilo kase ne samo Grada, vec i naše turisticke zajednice, zakljucio je Vitasovic.

Nacelnica Opcine Fažana Ada Damjanac kaže da sa spomenutim projektom nije upoznata te da Opcina Fažana nije dobila nikakvo pismo namjere.

- Gospodu o kojoj govorite ne poznajem i nikad se s njima nisam susrela. Kod nas je došlo na stotine potencijalnih ulagaca s raznim idejama, no niti jedna nije konkretizirana. U svakom slucaju, ova ideja nije loša ako se projektu pride ozbiljno, zakljucila je Damjanac. (Piše Cristian Bruno GALIC)

U Medulinu bi gradili 20 vila
Roberto Innocente kaže da, osim Fažane i Barbarige, planiraju obici i medulinsku rivijeru.
- Uz Barbarigu, koju smo jucer pogledali, moramo vidjeti tri parcele oko Medulina na kojima se mogu graditi vile. Tamo smo zainteresirani za izgradnju 20-ak vila s oko sto postelja. U travnju se vracamo u Pulu i nastavljamo pregledavati teren. Nakon Medulina delegacija talijanskih industrijalaca planira susret s istarskim županom Ivanom Jakovcicem i vodnjanskim gradonacelnikom Klaudijom Vitasovicem.


Podijeli: Facebook Twiter