Talibani zaposjeli Grimaldu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grimalda je u cetvrtak bila pod opsadom paravojnih talibanskih formacija, prijetnjom minskih polja i ubojica, a policija iz Hrvatske, Srbije i Slovacke imala je pune ruke posla. Ipak, panici nije bilo mjesta jer se radilo o uspješno organiziranoj i obavljenoj policijskoj vježbi tijekom koje su se policajci pripremali za mirovne misije UN-a u svijetu.

Sudjelovalo je 17 policajaca iz Hrvatske, Srbije i Slovacke, dok su instruktori bili iz Slovenije, Švedske, Njemacke, Austrije i Hrvatske. U vježbi su kao napadaci sudjelovali statisti iz interventnih postrojbi MUP-a. Zoran Mamuzic iz interventne policije nas je proveo po poligonima za vježbu i ukratko objasnio što se i zašto radi.

Policijska vježba UNPOC-a (United Nation Police Officer Course), šesta po redu na Grimaldi, organizirana je u svrhu pripreme policijskih službenika za odlazak u misije potpore UNHCR-u. Vježba je vodena na engleskom jeziku.

U Grimaldi i okolici instruktori su za cetiri ekipe postavili cetiri poligona u kojima su simulirane razne situacije, od naleta mirovnjaka na barikade talibanskih paravojnih formacija preko spašavanja iz zatvora do pomaganja nakon prometne nesrece zbog naleta vozila na minsko polje. Od svih poligona jedino su na minskom polju "pale" tri ekipe, dok su ostale poligone polaznici prošli s manjim propustima. U svakoj ekipi nalazio se instruktor. Buduci mirovnjaci nisu bili upoznati sa scenarijima vježbe, a sve su situacije morali rješavati nenaoružani.



Poligon prometne nesrece, odnosno naleta vozila na minsko polje, bio je tehnicki najzahtjevniji. Instruktor Josip Maricic iz Protueksplozivnog odjela osjecke policije glumio je ozlijedenog suvozaca koji leži na cesti, dok je druga osoba bila u vozilu nasred minskog polja. Polaznici nisu znali da je travnata površina minsko polje. Mirovnjaci su prvo krenuli pomagati osobi na cesti, a kada bi culi krikove iz automobila, napravili bi grešku i krenuli prema vozilu. U tom bi trenutku jedan pirotehnicar aktivirao bombu kao znak da su mirovnjaci stradali.

Primjerice, na Cipru, u zoni razgranicenja turske i grcke vojske, nalazi još nekoliko minskih polja iz sedamdesetih godina koja su oznacena kamenjem ili bodljikavom žicom.

U talibanskom taboru bilo je sasvim drukcije. Patrola mirovnjaka naletjela je na barikadu i nekoliko naoružanih bijesnih talibana. Cijela posada je odmah polegnuta pod prijetnjom vatrenim oružjem i macetom. Voda ekipe izdvojen je radi pregovora. Pregovori su relativno dobro prošli te su mirovnjaci otišli živi i zdravi.

Iduca kompleksna situacija bilo je spašavanje žene osudene na smrt na Bliskom istoku. Naime, dvojica naoružanih muškaraca zlostavljaju i tuku ženu. Prijete joj pištoljem i kamenovanjem. Mirovnjaci pokušavaju odgovoriti muškarce, no oni odbijaju. Nakon desetak minuta natezanja mirovnjaci pristaju na zamjenu - cizme za ženu. Jedna je grupa odbila izuti cizme te je razjareni muškarac ispalio dva metka i ubio ženu. Iskustvo, narocito slucajevi iz Afganistana, pokazuje da se takve situacije rješavaju malim, sitnim uslugama, primjerice razmjenom cizama i jakni.

Cetvrti poligon smješten je u krugu policijske postaje i zatvora, a mirovnjaci su pozvani jer je lokalna policija jednu osobu mucila. Mirovnjaci su pregovarali s policijom. Nakon dužeg natezanja uspjeli su, uz nekoliko propusta, izvuci žrtvu. Instruktori kažu da su greške neizbježne, ali su upravo zato tamo da to isprave. Cilj svake misije je spašavanje ljudskih života. (Zapisao i snimio Mateo SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter