Talibani ubili 6 pirotehničara na zapadu Afganistana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talibani su ubili šestoricu pirotehničara na zapadu Afganistana, objavila je u četvrtak policija, dan nakon što je UN objavio da je broj civilnih žrtava za četvrtinu veći u prvoj polovici 2014.

- Talibani su ubili šestoricu pirotehničara iz organizacije Halo Trust dok su radili u okrugu Kohsan u Heratu. Oteli su tri osobe, rekao je glasnogovornik lokalne policije Abdul Rauf Ahmadi. Dodao je da je u tijeku akcija spašavanja otetih.

UN je u srijedu objavio da je broj civilnih žrtava u Afganistanu porastao za 24 posto u prvoj polovici ove godine. U polugodišnjem izvješću UN navodi da je od 1. siječnja do 30. lipnja zabilježio 4.853 civilne žrtve u Afganistanu. Među njima 1.564 je poginulo, što je 17 posto više u odnosu na isto razdoblje lani, a 3.289 je ozlijeđeno (28 posto više).

Broj žrtava kopnenih borbi gotovo se udvostručio (89 posto više) i, s ukupno 39 posto, prvi put premašio broj žrtava bombi kućne izrade (30 posto). Među najranjivijim skupinama su djeca (34 posto više ubijenih i ozlijeđenih, 295 mrtvih i 776 ozlijeđenih) i žena (24 posto više, 148 ubijenih i 292 ozlijeđena). To je zadnje izvješće UN-a prije povlačenja NATO-a potkraj godine. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter