Talibani prijete Amerikancima odsjecanjem glave

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Afganistanski talibani zaprijetili su u utorak da ce odsjecati glave americkim vojnicima u znak osvete za masakr nad 16 afganistanskih civila koji je pocinio jedan americki vojnik u južnom Afganistanu.

"Islamski emirat još jednom upozorava americke životinje da ce se... osvetiti i uz pomoc Alaha ubiti vaše sadisticke vojnike ubojice i odsjeci im glave", navodi se u izjavi koju je mailom poslao talibanski glasnogovornik Zabihulah Mudžahid.

Americki vojnik koji je pobio civile nalazi se u pritvoru u americkoj bazi. Optužen je da je izašao iz baze u pokrajini Kandaharu usred noci i ubio najmanje 16 civila u obližnja dva sela, vecinom žene i djecu.

Ovaj pokolj izazvao je niz gnjevnih zahtjeva da Amerikanci odmah odu iz Afganistana, a Washington se još trudi pregovorima ostvariti dug ostanak kako zemljom ne bi opet zavladao kaos.

Oko 2.000 studenata prosvjedovalo je u istocnom gradu Džalalabadu i tražilo je da americkom vojniku sude afganistanske vlasti u Kandaharu.

Prosvjednici su uzvikivali "Smrt Americi" i zatražili su od predsjednika Hamida Karzaija da odustane od planova o potpisivanju sporazuma o strateškom partnerstvu koji bi omogucio americkim savjetnicima i specijalnim snagama da ostanu u Afganistanu i nakon odlaska stranih borbenih postrojba krajem 2014.


Podijeli: Facebook Twiter