Talibani prihvacaju pregovore s NATO-om

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Afganistanski talibani u utorak su objavili da su uspjeli postici preliminarni sporazum o uspostavljanju politickog predstavništva izvan Afganistana, tj. u Kataru, te sudjelovati u mirovnim pregovorima nakon desetogodišnjih sukoba sa snagama NATO-a. Takoder su zatražili oslobadanje svojih clanova iz americkog vojnog zatvora u Guantanamu, stoji u njihovu priopcenju objavljenom na internetskim stranicama "Glas džihada".

To je prvi put da talibani, koji su dosad uvijek odbijali bilo kakve pregovore prije nošto svi NATO-ovi vojnici ne napuste Afganistan, pristaju na ovakav potez. "S obzirom na to da je u unutrašnjosti zemlje prisutnost NATO-a vrlo snažna, spremni smo uspostaviti politicko predstavništvo izvan Afganistana, kako bismo mogli sudjelovati u pregovorima", stoji u priopcenju.

Napadi talibana na pripadnike afganistanske vlade i njihove saveznike iz NATO-a u posljednjih su nekoliko godina, unatoc pomoci zapadnjackih vojnih snaga, postali sve ucestaliji.

"Koalicija koju predvode Amerikance nikad nece uspjeti silom pokoriti Afganistance", stoji u priopcenju talibana, koji su su svrgnuti s vlasti 2001. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter