Talibani obustavljaju pregovore sa SAD-om

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Afganistanski talibani objavili su u cetvrtak da obustavljaju mirovne pregovore sa SAD-om zbog "nesigurnog, nepravilnog i nejasnog" americkog stajališta o tim razgovorima.

Vjeruje se da su americki i talibanski pregovaraci vec imali preliminarne kontakte u ciljem uspostave ureda za talibane u Kataru preko kojeg bi se pokrenuli mirovni pregovori.

Iako pregovori u punom smislu tek trebaju poceti, talibanska objava smanjit ce izglede za postizanje dogovornog rješenja za završtek više od deset godina dugog rata u Afganistanu nakon planiranog povlacenja stranih vojnika iz zemlje krajem 2014. godine.

"Islamski emirat (talibani) odlucio suspendirati sve razgovore s Amerikancima koji se održavaju u Kataru (od cetvrtka) dok Ameriknci ne razjasne svoje stajalište po odredenim pitanjima i dok ne pokažu dobru volju ispunjavanjem svojih obecanja, umjesto da troše vrijeme", navodi se u talibanskom priopcenju.

Talibani su takoder rekli da su pregovori s vladom predsjednika Hamida Karzaija besmisleni i da ih nije ni bilo.

Karzai je u cetvrtak pozvao NATO da napusti afganistanska sela i ruralna podrucja opcenito, i to nakon pokolja nad civilima koji je izvršio jedan americki vojnik. (Hina/Reuters)

 


Podijeli: Facebook Twiter