Talibani najavili osvetu Amerikancima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Afganistanski talibani najavili su u petak da ce se osvetiti americkim vojnicima za pokolj stožernog narednika Roberta Balesa, koji je ubio 17 afganistanskih civila, jer nemaju povjerenja u americko pravosude.

Bales bi na americkom vojnom sudu trebao biti optužen za 17 ubojstava i nekoliko pokušaja ubojstava, objavio je americki dužnosnik u cetvrtak. Službena optužnica protiv njega još nije podignuta.

- Osveta je isplanirana i sigurno cemo se osvetiti na svim americkim snagama u Afganistanu jer ne vjerujemo americkim sudenjima, rekao Reutersu talibanski glasnogovornik Zabihula Mudžahid.

Talibani smatraju, baš kao i mnogi Afganistanci, da takav pokolj nije mogao pociniti samo jedan covjek. "Amerika pokušava prevariti ljude i za sve okriviti jednog vojnika. To je bio zlocin americke vlade", rekao je Mudžahid.

Balesa se sumnjici da je 11. ožujka napustio svoju bazu, ulazio u kuce afgansitanskih seljaka i pobio 17 civila, ukljucujuci devetero djece i tri žene, u pokolju koji je teško opteretio odnose Sjedinjenih Država i Afganistana. Službeno podizanje optužnice bilo je najavljeno do kraja ovoga tjedna.

Njegov odvjetnik John Henry Browne nakon prvog sastanka sa svojim branjenikom u vojnom zatvoru u Kansasu rekao je da se Bales ne sjeca tog dogadaja.


Podijeli: Facebook Twiter