Talibani još prijete ranjenoj pakistanskoj djevojčici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Čelnici pakistanskih talibana najavili su da će ubiti teško ranjenu 14-godišnju aktivisticu Malalu Yousafzai ili njezinog oca u slučaju da djevojčica preživi, javlja Times od India.

Širom Pakistana jučer su se održavale molitve za Malalu, a policija je priopćila da je uhitila četvero ljudi koje povezuje s napadom. I dalje nije poznato tko je organizator.

U školama su se jučerašnje molitve posvetile upravo njezinom oporavku, a spomenuta je i na tjednim molitvama u džamijama širom zemlje. Mnogi vjerski vođe su osudili napad, a među njima i glavni hodža najveće pakistanske džamije Shahi Masjid, koji ju je nazvao "ambasadoricom mira i znanja".

Malala je u četvrtak premještena s odjela intenzivne njege bolnice u Peshawaru na intenzivnu njegu odjela kardiologije u Institut oružanih snaga u Rawalpindi.

Premijer Raja Pervez Ashraf rekao je da je posjetio njezinu obitelj u strogo čuvanoj vojnoj bolnici te dodao da će sljedećih 48 sati biti kritični.

Podsjetimo, najmlađa pakistanska junakinja je napadnuta i teško ozlijeđena kad se vraćala kući iz škole u Mingori na sjeverozapadu Pakistana. Pogođena je u glavu i vrat kada je napadač pucao na školski autobus u koji je ulazila. Glasnogovornik pakistanskih talibana potvrdio je BBC-u da su oni odgovorni za napad te da su se na napad odlučili jer je djevojčica "promicala sekularizaciju".

Malala Yousafzai imala je svega 11 godina kada je počela pisati dnevnik, dvije godine nakon što su talibani zauzeli njen grad i naredili da se zatvore škole za djevojčice. Pod pseudonimom Gul Makai pisala je o patnji pod vlašću militanata. Njezin identitet objavljen je nakon što su talibani protjerani s tog područja pa je kasnije primila i državno odličje za hrabrost te je nominirana za međunarodnu dječju nagradu za mir. (piše V. Š./Index.hr)


Podijeli: Facebook Twiter