Talentirani jazzisti humanitarci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hot Club de Istra, mladi pazinski jazz/gipsy swing bend, održao je u velikoj koncertnoj dvorani Spomen doma uspješan, a na momente i velicanstven humanitarni koncert.

Školovani, talentirani mladi glazbenici odlucili su velikim koncertom obilježiti kraj srednjoškolskog obrazovanja, razdoblja u kojem je nastao popularni bend koji ce se ubuduce mnogo teže sastajati s obzirom na to da njegovi clanovi odlaze na fakultetsko školovanje u druge gradove.

Ujedno su koncertom obilježili stotu obljetnicu rodenja glazbenog uzora, legendarnog belgijskog džezista romskog podrijetla Djanga Reinhardta. Osim životne prekretnice i hommagea osnivacu gipsy swinga, treca sastavnica dobro posjecenog koncerta bila je ona humanitarna, pa je tako sav prikupljeni iznos (oko devet tisuca kuna) od ulaznica darovan Društvu tjelesnih invalida Pazin koji sakupljaju novac za kupnju prilagodenog kombi vozila.

U dvosatnom koncertu bend je izveo niz glazbenih poslastica pocevši sa židovskom narodnom pjesmom "David", nastavivši s pjesmama koje pripadaju žanru ciganskog jazza (Hrebinkove «Crne oci», pa Reinhardtovu «Nuages», «Minor swing»…), zatim Gershwinov Summertime, pa odlicne izvedbe swing pjesme grckog podrijetla «Misirlou» (poznatije kao zvucne kulise filma «Pulp fiction») kao i sjajnog Ellingtonova jazz standarda «Caravan».

Odsvirali su autorsku pjesmu talentiranog klarinetista i klavijaturista benda Alda Foška «Subtle sensation» kojom su lani osvojili posebnu nagradu na Imagine festivalu Hrvatske glazbene mladeži u Zagrebu. Posebno je uzbudljiva bila izvedba makedonske ljubavne pjesme «Jovano, Jovanke» u jazz aranžmanu.

Osim glavnog benda koji je nastupio u standardnom sastavu (Mateo Paulišic, Aldo Foško, Martin Galant, Dominik Ujcic, Donat Gnjatovic i Marko Roce) nastupili su brojni prijatelji benda: violinistica Iva Gortan, klarinetist Rudi Ferenac, pijanistica Aida Vidan i gitarist Orjen Ridanovic, kao i trviška klapa Teran koja se unatoc razlicitom glazbenom žanru sjajnim izvedbama uspješno uklopila u jazz vecer.

Promjenu pravca mladih pazinskih glazbenika s dominantnog alternativnog rocka i punka na klasicnije glazbene vrste pokazao je i nastup još jednog mladog bend koji je nastao prije godinu dana. Blues Train cine Marin Andelini, Luka Opašic, Alen Zgrablic i Anton Bencic, a odsvirali su nekoliko blues klasika.

Iz polumraka dvorane, pa se vecim dijelom veceri nije znalo otkud dolazi misteriozni glas, koncert je duhovito vodio Goran Hrastic, inace bas klape Teran, kojem je to bio voditeljski prvijenac koji je uspješno položio.


Podijeli: Facebook Twiter