Talent i strast najboljih mladih kuhara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U ponedjeljak je na Istrian gourmet festivalu održana gala vecera na kojoj su svoje vještine predstavili kuhari iz udruge mladih kuhara Jeunes restaurateurs d'Europe. Radi se o renomiranoj udruzi koja okuplja vlasnike europskih restorana u dobi od 23 do 37 godina, a tematsko ime udarne veceri festivala bilo je "Talent i strast".

Svoja su jela predstavili restoran San Rocco iz Brtonigle i austrijski restoran Steira Wirt. Na meniju su bile delicije poput "Istarske fantazije" (škamp, lardo, skuta, gazpacho), smuda iz jezera Neusieder s jecmom, telecom glavom i rotkvicom, domacih tortelina punjenih mesom od boškarina, a posebno zanimljiv bio je desert - istarska smokva kuhana u muškatu, na keksu od lješnjaka s domacom skutom i lavandom.

Zaista se radilo o šarolikom i impresivnom meniju, a gurmani su sve zalili kapljicom vrhunskog Pommery Brut Royala iz podruma vinara Ivice Matoševica. Predsjednik udruge za Hrvatsku i sin vlasnika San Rocca Teo Fernetich posebno je ponosan na projekt koji ostvaren u suradnji s austrijskim kolegama, a to je zajednicki vodic Jeunes restaurateursa za dvije zemlje.

Realizaciju vodica pomogla je TZ Istarske županije, ciji je direktor Denis Ivoševic komentirao: "Naš vodic najbolji je primjer da prijateljske zemlje mogu skupa raditi na jacanju percepcije o kvalitetnoj gastronomiji, kako u Austriji, tako i u Hrvatskoj".

Uvjete za pristupanje udruzi dosad je ispunilo sedam restorana iz Istre i s Kvarnera, San Rocco, Damir & Ornella i Pepenero iz Novigrada, Monte iz Rovinja, Kukuriku iz Kastva, Le Mandrac i Plavi podrum iz Voloskog. Ivoševic je otkrio da ce do kraja godine inicijativu proširiti na cijelo nacionalno podrucje i u JRE ukljuciti Zagreb i Dalmaciju.

Hrvatska je jedina zemlja izvan EU-a koja u clanstvu ima svoje restorane. Clanstvo u udruzi ujedno predstavlja prvi uvjet za dobivanje Michelinove zvijezde.


Podijeli: Facebook Twiter