Talačka kriza u Keniji: Najmanje 68 mrtvih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U napadu islamističkih militanata koji u nedjelju drže taoce u trgovačkom centru u Nairobiju i zahtijevaju da Kenija povuče svoje vojnike iz Somalije do sada je ubijeno najmanje 68 osoba, a više od 175 ih je ranjeno.

Kenijski predsjednik Uhuru Kenyatta izjavio je da među 10 do 15 napadača ima i žena. Na pitanje je li na taoce pričvršćen eksploziv Kenyatta je rekao da neće komentirati operativne podatke.

Radikalni islamisti iz Al Shabaaba, koji se u Somaliji bore i protiv kenijskih i drugih afričkih mirovnjaka, traže do Kenyatte da okonča kenijsku misiju u Somaliji. Kenija je u listopadu 2011. poslala vojnike da se obračunaju s militantima, koje optužuje da otimaju turiste i napadaju kenijske snage sigurnosti.

Kenyatta je u svom obraćanju rekao da Kenija neće povlačiti vojnike iz Somalije i neće odustati od "rata protiv terorizma". Ocijenivši da su svi napadači sada na jednom mjestu Kenyatta je Kenijcima poručio da sada postoje "dobri izgledi da se teroristi uspješno neutraliziraju".

On je u svojem obraćanju od vlada bogatijih zemalja zatražio da svoje državljane ne odvraćaju od posjeta Keniji, čije je gospodarstvo u velikoj mjeri ovisno o turizmu.

Dobro naoružani i organizirani napadači do sada, međutim, nisu oklijevali ubijati civile. Jedan od glasnogovornika Shabaaba je agenciji Reuters rekao da se njegova skupina nema čega plašiti. "Odakle Uhuruu Kenyatti snaga kojom nam prijeti?", upitao je šeik Abdiasis Abu Musab.

Islamisti su trgovački centar napali sredinom subote, kada je u centru bio vrlo veliki broj kupaca. Dužnosnici nisu rekli koliko su talaca uzeli napadači, no jedna je kenijska televizija izvijestila da je riječ o 30 osoba.

U središtu pozornosti u nedjelju je bilo samoposluživanje centra iz kojega je, kako je rekao jedan dragovoljac Crvenog križa, navečer izvučeno još devet tijela te je sada broj poginulih dosegao 68. Dragovoljci su rekli da vjeruju da je u samoposluživanju još tijela, do kojih za sada ne mogu doći.

Britanski premijer David Cameron je, potvrđujući da je u napadu poginulo i troje Britanaca, rekao da bi se "trebali pripremiti za još loših vijesti". Predsjednik SAD-a Barack Obama nazvao je kenijskog predsjednika Kenyattu kako bi mu izrazio sućut i ponudio pomoć.

Među strancima ubijenima u subotnjem napadu, za koji je odgovornost preuzeo Al Shabaab, dvije su Francuskinje, majka i kći, dvoje diplomata iz Kanade i Gane. Ima žrtava iz Kine i Nizozemske, a ranjeni su i državljani SAD-a.

Predsjednik Kenyatta, koji je suočen s prvim velikim izazovom od svog izbora u ožujku, rekao je da je u napadu izgubio nećaka i njegovu zaručnicu, te je obećao poraziti militante.

Sate pat-pozicije u nedjelju su prekinuli kratki rafali strojnica i eksplozije, izvijestio je dopisnik agencije Reuters koji je vidio pokrete snaga sigurnosti oko centra. Dva su helikoptera u niskom letu preletjela trgovački centar Westgate, u kojem se nalazi nekoliko dućana u vlasništvu Izraelaca i kojega posjećuju bogatiji Kenijci i stranci.

Na prostoru oko trgovačkog centra su se dolaskom noći počeli prekidati signali mobilnih telefona, izvijestio je Reuters. Nakon pucnjave su pripadnici kenijske vojske protrčali ispod terase restauranta duž prednje strane zgrade. Velik broj Kenijaca okupio se u nedjelju na mjestu s kojega se može vidjeti centar, čekajući vjerojatan nasilan ishod krize.

Jedan izvor iz izraelskih snaga sigurnosti je rekao da se na mjestu krize nalaze izraelski savjetnici koji pomažu Keniji okončati opsadu. Kenijski predsjednik je obećao da neće popuštati somalskim islamistima iz Al Shabaaba ocijenivši da postoje "dobri" izgledi da se napadači "neutraliziraju". "Mi ćemo organizatore kazniti brzo i bolno", najavio je Kenyatta. (Hina, foto REUTERS)


Podijeli: Facebook Twiter