Taksi mafija: Ilegalci vabe i masno naplaćuju vožnju

Ulovljenim ilegalnim taksistima skinute tablice (M. MIJOŠEK)
Ulovljenim ilegalnim taksistima skinute tablice (M. MIJOŠEK)

"Umreženi su i odlično organizirani. Agresivni su, bahati i voze skupe aute. Totalno su pripremljeni i što je najgore uopće se ne skrivaju. Ponovno su u Puli baš kao i lani za vrijeme Outlooka i Dimensiona. Cirkuliraju po čitavom gradu a glavni punktovi su im Zlatne stijene, Arena, Pietas Julia, Danteov trg, autobusni kolodvor gdje vabe goste Outlooka i astronomski im naplaćuju vožnju od Pule prema Štinjanu ili Puntiželi", ispričao nam je u dahu jedan pulski taksist (podaci poznati redakciji) koji tvrdi da već drugu godinu za redom u Puli ad hoc djeluje organizirana "taksi" mafija.

Po njegovim riječima, radi se o tridesetak vozila što kombija što osobnih automobila, koji su ove godine skoro svi novi dok su lani turiste vozili u transportnim kombijima bez tapisiranog poda na koji su poslagali kartone i natrpali ljude jer kombiji nisu imali sjedišta.

- Ove su se sezone dobro pripremili, a čuo sam da je po srijedi cijela organizacija koja se odvijala preko interneta. Kud god se okrenete možete ih primijetiti, a radi se o uglavnom o Romima koji su stigli iz čitave Hrvatske. Po gradu cirkulira 30-tak vozila uglavnom riječkim, čakovečkih, đakovačkih i zagrebačkih registracija, a posao vodi 50-tak ljudi. Svi su mlađi muškarci i obično ih je po dvoje u autu.

- Često se vrte i blizu Old city puba a rade tako da jedan "kibi" prolaznike i prati grupicu ljudi, priđe im i kaže da će ih za mnogo nižu cijenu od taksista odvesti do Štinjana ili Puntižele. Kada turisti pristanu, muškarac koji ih je nagovarao, odmah mobitelom zove "kolegu" u vozilu koje za tren stiže. Vožnju naplaćuju i do tri puta više od nas taksista. Mi za tu relaciju tražimo sto kuna, dok ilegalci uzimaju preko 300-400 kuna. Ma nema pravila, lupe cijenu pa koliko dobiju ali manje od 200 kuna nema šanse, priča nam taksist.

Veli da su mu se požalile četiri Engleskinje koje su ušle kod Puntižele i kojima su kazali da će ih vožnja do Pule koštati 50 kuna, a kada su stigle, od svake su tražili da plati po 50 kuna, što su cure na kraju prestrašene i napravile. Svi taksisti su od organizatora dobili službene žuto-crvene naljepnice da se zna koji koja vozila posluju i voze legalno, veli nam taksist. Po njegovim riječima, prije tri dana trojicu ilegalaca uspjela je uloviti prometna inspekcija i skinute su im registarske tablice. (D.BAŠIĆ PALKOVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter